Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemocniciam zmenia mená podľa zmlúv

Fakultná nemocnica v Trenčíne.
Fakultná nemocnica v Trenčíne. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva chce upraviť názvy nemocníc. Označovanie nemocníc za fakultné, alebo univerzitné bude mať svoje pravidlá. V novele zákona o poskytovateľoch to navrhuje Ministerstvo zdravotníctva .

Všeobecná nemocnica sa pritom bude môcť označovať ako fakultná alebo ako univerzitná len so súhlasom rezortu. Označenie fakultná nemocnica bude mať zariadenie, ktoré bude mať uzatvorenú zmluvu s vysokou školou a bude uskutočňovať praktickú výučbu zdravotníkov s výnimkou lekárov. Označenie univerzitná zase tá nemocnica, ktorá bude mať zmluvu s univerzitnou vysokou školou a bude uskutočňovať výučbu lekárov.

V návrhu novely zákona sa taktiež upravuje postavenie komory ako účastníka v konaní o dočasné pozastavenie a zrušenie povolenia. Ustanovuje taktiež povinnosť členov komôr uhrádzať členský príspevok včas a v správnej výške a hovorí aj o disciplinárnom opatrení za porušenie tejto povinnosti.

Pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí sú držiteľmi licencie na výkon samostatnej zdravotníckej praxe, určuje povinnosť uzatvoriť zmluvu o poistení zodpovednosti za škodu. Okrem toho dáva do súladu zdravotnícke povolania so sústavou študijných odborov stredného a vysokého školstva v oblasti

Novela by v prípade schválenia mala byť účinná od 1. júna budúceho roku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu