Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MZ zvyšuje počet záchraniek

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záchrannú zdravotnú službu (ZZS) na Slovensku čakajú zmeny. Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) sa totiž rozhodlo zvýšiť počet jej staníc. V súčasnosti ich funguje 264, ku koncu tohto roka by ich malo byť 270. Rezort však zároveň zasiahol aj do rozmiestnenia záchraniek. Vyplýva to zo zverejneného výnosu MZ.

"Prehodnotili sme sídla z hľadiska ich vyťaženosti v predchádzajúcom roku, niektoré sa posunuli, obrazne povedané, z dediny do dediny,“ priblížil zmeny v záchrankách minister zdravotníctva Richard Raši. Rezort pritom postupoval tak, aby boli stanice čo najbližšie k občanom a aby bola frekvencia ich využitia rovnaká.

Až 90 % sídiel pritom podľa ministra ostalo na tých istých miestach. Celková koncepcia budúceho fungovania ZZS ešte pritom známa nie je. Záchranky sú v súčasnosti aj v súkromných rukách. Štát pridelil štvorročné licencie na ich prevádzkovanie v roku 2006. Začiatkom októbra minulého roka minister zdravotníctva R. Raši uviedol, že by niektoré stanice rád videl ako súčasť nemocníc. Dnes je vo svojich vyjadreniach opatrnejší.

"Záchranná zdravotná služba by aj v budúcnosti mala fungovať tak ak doteraz, teda v bodoch riadených operačným strediskom,“ reagoval minister na otázku o ďalšom smerovaní záchraniek. Podobne zdržanlivo sa rezort vyjadruje aj k presnému termínu ďalšieho tendra, či jeho kritériám. "Kritériá na udeľovanie licencií môžu byť robené len na základe platného výnosu a na základe pokladov, ktoré musí každý uchádzač predložiť,“ priblížil Raši.

O získanie licencií na prevádzkovanie staníc záchraniek sa zaujíma aj Záchranná a dopravná zdravotnícka služba (ZDZS) Bratislava. Štátna príspevková organizácia už dopredu vyhlásila výberové konanie na 140 nových sanitiek v predpokladanej hodnote 20 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. V tomto období využíva 16 vozidiel a prevádzkuje deväť staníc ZZS.

Obstaranie ďalších vozidiel je súčasťou prípravy ZDZS Bratislava na výberové konanie Ministerstva zdravotníctva SR na stanice ZZS, ktoré bude vypísané v tomto roku. "Strategickým zámerom organizácie je byť úspešnou vo väčšom budúcom rozsahu pôsobnosti voči súčasnému. Štandardným kritériom splnenia podmienok výberového konania je okrem iných aj preukázanie vlastníctva špeciálnych sanitných vozidiel v náležitom počte," reagoval riaditeľ ZDZS Bratislava Boris Moťovský.

"Uvedené výberové konanie a jeho plnenie je podmienené disponibilnými zdrojmi, nie je to na fixný počet, ale je to až do uvedeného počtu (140 kusov, pozn. redakcie), čiže keď disponibilné zdroje alebo úspešnosť bude na úrovni desiatich alebo dvadsiatich vozidiel, bude len v takej časti naplnené,“ obhajoval postup štátnej príspevkovej organizácie Raši. Získané sanitky by pritom podľa neho bratislavská záchranka splácala z platieb za jednotlivé získané stanice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu