Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Bani Handlová uzatvorili miesto požiariska

(Zdroj: SITA)

HANDLOVÁ - V bani v Handlovej, v ktorej pri výbuchu zomrelo v uplynulom týždni 20 baníkov a záchranárov, dnes uzatvorili miesto požiariska. Od ďalšej banskej prevádzky ho izolujú hrádze vyplnené popolčekom. Uzatvorený priestor budú naďalej monitorovať.

Informovala o tom Jana Janáčová z útvaru tlačového hovorcu Hornonitrianskych baní Prievidza, pod ktoré patrí aj baňa v Handlovej.

"Oblasť v mieste požiaru sa priestorovo uzatvárala dvomi, šesť metrov od seba vzdialenými protivýbuchovými hrádzami. V súčasnosti sú hrádze ukončené a vyplnené popolčekom. Plným zaplavením hrádzí sa vytvoril vzduchotesný 'štupeľ' a definitívne sa uzatvorilo miesto požiariska," poznamenala Janáčová. Počas nasledujúcich dvoch až troch mesiacov budú uzavretý priestor monitorovať, pravidelne sa bude sledovať ovzdušie a teplota. Miesto tragédie by potom mali preskúmať banskí záchranári.

Začiatkom týždňa HBP začali s ťažbou uhlia neďaleko miesta nešťastia, podľa spoločnosti baníkom nebezpečenstvo nehrozí. "Po obnovení ťažby vo Východnej šachte nedošlo k neočakávaným prevádzkovým ani bansko-geologickým problémom," dodala Janáčová. Obnovenie ťažby povolil Obvodný banský úrad v Prievidzi.

Dvadsiatka mužov zomrela pri explózii v bani približne 330 metrov pod zemou, keď sa snažila uhasiť požiar. Príčiny výbuchu vyšetruje banský úrad a polícia. Aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek zriadil komisiu, ktorá má prispieť k objasneniu príčin tragédie.

S obeťami banského nešťastia sa Slovensko symbolicky rozlúčilo vo štvrtok v centre Handlovej. Pozostalí si svojich blízkych v týchto dňoch pochovajú individuálne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu