Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Handlovej pokračovali v uzatváraní oblasti požiaru

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: SITA)

HANDLOVÁ - V bani v Handlovej, v ktorej pri explózii zomrelo minulý týždeň 20 baníkov a záchranárov, dnes pokračovali v uzatváraní oblasti požiaru. Pracovníci už čiastočne zaplavili hrádze, ktoré izolujú miesto požiariska od ďalšej banskej prevádzky.

Celkovým zaplavením hrádzí sa definitívne uzatvorí miesto požiariska. Informovali o tom zástupcovia Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), pod ktoré patrí i baňa v Handlovej.

"V utorok v poobedňajšej zmene boli obe hrádze, ktoré izolujú miesto požiariska od ostatnej banskej prevádzky, ukončené a začali sme s plavením hrádzí zmesou vody a popolčeka. Do konca rannej zmeny sme zaplavili obe hrádze do polovice. Plným zaplavením hrádzí sa vytvorí vzduchotesný 'štupeľ' a definitívne sa uzatvorí miesto požiariska," poznamenala Jana Janáčová z útvaru tlačového hovorcu HBP. Nespresnila, ako dlho práce ešte potrvajú. Na prácach sa denne podieľa šesť desiatok ľudí. Ovzdušie monitoruje banské plynové laboratórium.

Začiatkom týždňa HBP začali s ťažbou uhlia neďaleko miesta nešťastia, podľa spoločnosti baníkom nebezpečenstvo nehrozí. Obnovenie ťažby povolil Obvodný banský úrad v Prievidzi.

"Stenový porub bolo potrebné uviesť do prevádzky čím skôr z dôvodu zabezpečenia stability prístupových banských diel," dodala Janáčová.

Dvadsiati muži zomreli pri explózii v bani približne 330 metrov pod zemou, keď sa snažili uhasiť požiar. Príčiny výbuchu vyšetruje banský úrad a polícia, preverovať ich bude aj špeciálna komisia ministerstva hospodárstva so zahraničnými odborníkmi. Spoločná verejná rozlúčka s obeťami nešťastia, ktoré patrí k najväčším v novodobej histórii Slovenska, bude vo štvrtok popoludní na handlovskom námestí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu