Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Baníkov môžu pochovať, ďalší už ťažia!

HANDLOVÁ – Rodiny môžu pochovať obete banskej tragédie v Handlovej. Lekári ukončili pitvy a identifikácie tiel. Pozostalí by tak mali, podľa prokuratúry dostať súhlas, aby ich mohli pochovať.

"Pitvy všetkých 20 mŕtvych baníkov z nešťastia v Handlovej už boli vykonané aj s potrebnou identifikáciou a mŕtve telá boli odovzdané príslušnej pohrebnej službe," poznamenal hovorca Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Milan Michalič.

Hovorca trenčianskej krajskej prokuratúry Marián Sipavý označil vydanie povolenia, ktoré umožní pochovať obete tragédie, už len za formálnu záležitosť. Hornonitrianske bane Prievidza už neďaleko miesta tragédie znova začali s ťažbou uhlia. Informoval o tom Sme.sk. Robia tam aj napriek tomu, že záchranári požiar ešte stále úplne neuhasili. V dnešnej popoludňajšej zmene vraj začalo 8 baníkov pracovať na stenovom porube kilometer od epicentra výbuchu. Podľa baní im nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Niektorí z pracovníkov podniku však podľa portálu rozhodnutie vedenia spochybnili.

"Dôvodom je zabezpečenie stability prístupových chodieb k stenám, ktoré by v opačnom prípade mohli podliehať rôznym tlakovým prejavom," zdôvodnila obnovenie ťažby hovorkyňa podniku Adriana Siváková. Obnovenie ťažby údajne povolil Obvodný banský úrad v Prievidzi.

Spoločná verejná rozlúčka s 20 obeťami nešťastia, ktoré patrí k najväčším v novodobej histórii Slovenska, bude vo štvrtok popoludní na handlovskom námestí. Príbuzní dostanú najneskôr v októbri odškodné od vlády po 33 tisíc eur. Peniaze rodinám osobitne poskytli aj ministerstvo práce a mesto Handlová.

Príčiny explózie vyšetruje banský úrad a polícia, preverovať ich bude aj špeciálna komisia ministerstva hospodárstva so zahraničnými odborníkmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu