Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Jahnátek zriadil komisiu na vyšetrenie výbuchu v handlovskej bani

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek už zriadil komisiu, ktorá má okrem polície či banského úradu prešetriť príčiny minulotýždňového výbuchu v handlovskej bani. Zomrelo pri ňom 20 ľudí.

V komisii je 14 ľudí, okrem pracovníkov ministerstva sa do nej dostali aj odborníci z vysokých škôl na Slovensku a Česku, pracovníci štátnej banskej správy či banskej komory. Informovalo o tom ministerstvo na svojej internetovej stránke.

"Komisia bude skúmať príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti, pri ktorej došlo (...) na Bani Handlová v súvislosti s odstraňovaním zápary uhlia k výbuchu a hromadnému pracovnému úrazu s následkom smrti 20 baníkov. Komisia bude dozerať aj na postup pri vyšetrovaní mimoriadnej udalosti," uviedlo ministerstvo.

Zámer zriadiť osobitnú komisiu na prešetrenie nešťastia oznámil Jahnátek ešte minulý týždeň. Pôvodne ministerstvo uvažovalo, že by jej členom mohol byť aj špecialista z Poľska, ktoré patrí medzi najväčších producentov čierneho a hnedého uhlia v Európe. Vo zverejnenom zozname členov však odborník z Poľska uvedený nie je.

K výbuchu v handlovskej bani došlo potom, ako sa skupina záchranárov snažila uhasiť požiar v časti, kde sa už prestalo ťažiť. Explóziu mohli spôsobiť podľa skorších vyjadrení predstaviteľov bane práve plyny, ktoré vznikli pri požiari. Banskí vyšetrovatelia zase podľa denníka Pravda považovali za príčinu výbuchu to, že záchranári hasili požiar vodou a vodná para zreagovala s uhlím.

Zástupcovia bane pritom tvrdili, že podobné požiare neboli v minulosti výnimočné. Miesto požiaru sa podľa dostupných informácií ešte nepodarilo úplne izolovať. Pracovníci bane však už začali so zaplavovaním hrádzí, ktoré majú lokalitu vzduchotesne uzavrieť.

Posledná rozlúčka so zosnulými záchranármi a baníkmi bude dnes na handlovskom námestí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu