Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Starom moste odstraňujú nefunkčné inžinierske siete

Odstraňovanie starých inžinierskych sietí
Odstraňovanie starých inžinierskych sietí

BRATISLAVA - Na Starom moste v Bratislave začali s odstraňovaním starých a nevyužívaných inžinierskych sietí. Ide o potrubia, ktoré sa nachádzajú po oboch stranách mosta, ako aj medzi jeho železničnou a cestnou časťou.

Uviedla to hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava, a.s. Jana Murínová. Sú to napríklad dva prázdne oplechované kábelovody, oceľová chránička a rúra. Nefunkčné siete by mali byť z mosta odstránené v najbližších týždňoch. Predseda predstavenstva spoločnosti Alexander Ballek však ubezpečuje, že práce si nevyžiadajú ďalšie dopravené obmedzenia na moste, teda ani v MHD.

Odstraňovanie starých inžinierskych sietí patrí k predprípravným prácam v rámci opravy Starého mosta. Po ich odstránení sa dočasne odstránia funkčné inžinierske siete. Sú to napríklad optické káble, plynovod, vodovod, elektrické káble či káble vysokého napätia. Niektoré majú náhradu, tie teda bude možné dočasne odstrániť bez problémov. Ide napríklad o vodovodné potrubie. V tomto prípade sa bude počas opravy mosta využívať náhradný vodovod v Moste Apollo. "Pri ostatných rokujeme o náhradných riešeniach. Hľadáme možnosti, napríklad prekládky," povedal Ballek.

Oprava Starého mosta vrátane predprípravných prác by mala stáť okolo 18 mil. €. Začala sa v apríli tohto roka a ukončená by mala byť v októbri 2010. Práce budú rozdelené do dvoch etáp. V prvej etape sa opraví železničná časť mosta, kde sa položí nová mostovka a koľaje. V druhej etape opravia cestnú časť mosta. Počas opravy môže po moste premávať MHD, pre autá však platí od konca minulého roka zákaz. Tie by sa na most mali vrátiť až po skončení opravy. Autá by však pravdepodobne mali v budúcnosti premávať po moste len v smere z mesta do Petržalky. Súčasťou opravy je aj rozšírenie lávky pre peších a cyklistov.

Havarijný stav Starého mosta potvrdili minuloročné pravidelné merania a skúšky. Posudok z novembra minulého roka totiž obsahuje aj upozornenia na kritický stav mosta. Mesto sa preto rozhodlo, že po Starom moste nebudú môcť premávať od konca roka autá a most je tak prístupný len pre MHD, peších a cyklistov. Pôvodne mesto zvažovalo komplexnú rekonštrukciu mosta, ktorá by stála okolo 50 mil. €. Kritický stav mosta ako aj finančná kríza donútili mesto zmeniť názor, zatiaľ ho čaká len oprava. Mesto sa však myšlienky úplnej rekonštrukcie mosta nevzdalo. Zároveň sa plánuje aj obnovenie architektonickej súťaže na budúcu podobu Starého mosta. Termín vypísania súťaže však nie je ešte známy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu