Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poslanci Smeru chcú znova Most SNP

Nový most
Nový most

BRATISLAVA - Podľa poslancov z klubu Smer-SD v bratislavskom Starom Meste by sa mal Nový most premenovať opäť na Most Slovenského národného povstania (Most SNP).

"Slovenské národné povstanie je jedna z najvýznamnejších udalostí novodobých slovenských dejín. Je to historická udalosť, na ktorú by sa nemalo zabúdať, nemala by zapadať prachom, ale mali by sme si ju stále pripomínať," povedal predseda poslaneckého klubu Martin Borguľa. Práve to je podľa neho jedným z dôvodov, prečo by mal most dostať svoj predchádzajúci názov.

Ďalší z dôvodov vidí v tom, že mnohí ľudia majú stále problém zorientovať sa, keď sa hovorí o súčasnom názve mosta. "K zmene na Nový most došlo nešťastne a veľmi rýchlo. Chceli sa odkloniť od komunizmu, ale podľa mňa nemá SNP s komunizmom nič spoločné," doplnil Borguľa. Poslanci preto začali s petičnou akciou. Doteraz sa im podarilo vyzbierať niekoľko stoviek podpisov od obyvateľov Starého Mesta, v auguste plánujú rozšíriť akciu do celého mesta.

Koľko podpisov sa im podarí vyzbierať, poslanec odhadnúť nevie a ani nechce. Už doterajšiu podporu považuje za veľký úspech. Petičná akcia by mala podľa Borguľu vyvrcholiť koncom augusta počas osláv výročia SNP. Následne v septembri by chceli petíciu predložiť mestským poslancom. "K premenovaniu došlo začiatkom 90. rokov. Nepredpokladám, že by znova došlo k premenovaniu mosta, ale ani to nevylučujem," uviedla hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová. Mesto si však počká na predloženie petície, ďalší vývoj však bude závisieť od rozhodnutia poslancov mestského zastupiteľstva.

Nový most (pôvodne Most SNP) postavili podľa Wikipedie v rokoch 1967 - 1972 spoločnosti Doprastav Bratislava a Hutné montáže Ostrava. Pre jeho výstavbu bola zničená značná časť historického Podhradia, za obeť padla aj známa židovská synagóga. Do užívania bol most daný 26. augusta 1972. Ide o jednopylónový, oceľový, cestný, zavesený most vejárového dizajnu cez Dunaj v Bratislave. Je to jediný most v hlavnom meste, ktorý nemá žiadny pilier v rieke. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby. Most patrí do asociácie World Federation of Great Towers.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu