Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na Starom moste horela v noci časť chodníka

Starý most
Starý most

BRATISLAVA - Na bratislavskom Starom moste horela vo štvrtok v noci časť montážneho chodníka a drevený preklad pod koľajnicami. Oheň v strednej časti mosta pritom vážne poškodil tri pražce, poškodenú časť bude preto potrebné kompletne vymeniť.

Uviedla to hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava, a.s. Jana Murínová. Situácia bola údajne značne nebezpečná, keďže sa v blízkosti požiaru nachádza plynové potrubie. Oheň sa však podarilo včas uhasiť, prípadom sa bude zaoberať polícia. Škoda ani príčiny požiaru zatiaľ nie sú známe, vylúčené však nie je ani cudzie zavinenie. Predseda predstavenstva spoločnosti Alexander Ballek však vylúčil, že by požiar mohol súvisieť s opravnými prácami. V čase požiaru sa na moste nepracovalo.

"Preskúmali sme piliere a momentálne pripravujeme projekt ich opravy. Preto nie je vylúčené, že ohňu niekto pomohol," konštatoval Ballek. Zároveň dodal, že požiar nijakým spôsobom neovplyvní opravu Starého mosta.

Projekt opravy Starého mosta by mal byť vypracovaný do konca júna. Na jeho základe by malo byť známe, aký rozsah prác bude potrebné urobiť v súvislosti s opravou najstaršieho mosta v meste, ktorý je v súčasnosti v havarijnom stave. Do spomínaného termínu by malo byť pritom vypracovaných osem dokumentácií k projektu, teda ku každému pilieru zvlášť.

Päť mostových pilierov je viditeľných, tri sú skryté. Celý projekt však bude musieť odsúhlasiť aj Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Bratislava. Starý most sa totiž nachádza v ochrannej zóne. Pamiatkovo chránený nie je akurát tretí pilier z petržalskej strany, do ktorého v minulosti narazila loď. Oprava mosta je označovaná za začiatok budovania plánovaného nosného dopravného systému. Oprava by mala stáť okolo 18 mil. € a ukončená by mala byť v roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu