Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obvinenie exministra Jozefa M. v kauze Vláčiky zrušili

Jozef M.
Jozef M.

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta zastavil trestné stíhanie v tzv. kauze Vláčiky.

Zrušil teda obvinenie exministrovi dopravy Jozefovi M., bývalému vedúcemu úradu ministerstva Petrovi K. a bývalému štátnemu tajomníkovi toho istého rezortu Michalovi B.

Stíhanie štvrtého spoluobvineného Jozefa B. žijúceho v ČR nezastavil, stíhajú ho české orgány pre korupčný delikt podľa ich právneho poriadku. Šanta dnes na tlačovej besede uviedol, že intervenčné konanie zo strany bývalého vedenia MDPT SR do práce výberovej komisie nebolo z trestnoprávneho hľadiska trestným činom, "pretože náš trestný zákon nemá také ustanovenie, ktoré by takéto konanie definovalo ako trestný čin."

Pripustil ale, že konanie exministra a jeho kolegov bolo neetické, avšak nie trestné. Rozhodnutie prokurátora ÚŠP zatiaľ nie je právoplatné, obvinení voči nemu môžu podať sťažnosť do troch dní od doručenia rozhodnutia.

V kauze údajnej korupcie pri tendri na nákup 35 ľahkých motorových vlakov boli Jozef M. a jeho vtedajší podriadení Peter K. a štátny tajomník Michal B. obvinení zo zneužitia informácií v obchodnom styku.

Skutku sa mali dopustiť začiatkom roka 2002, keď údajne zneužili dôverné obchodné informácie o štátnej objednávke na nákup 35 ľahkých vlakových súprav Železničnou spoločnosťou, a.s. (ZSSK) v prospech spoločnosti Alstom.

Tá v tendri pôvodne neuspela, ale dodatočne predložila vylepšenú ponuku. Zástupca tejto spoločnosti Jozef B. pritom v bratislavskej reštaurácii Traja mušketieri údajne hovoril o odmene v prípade úspechu Alstomu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu