Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rómovia: Anglicko je pre nich rajom!

PAVLOVCE NAD UHOM - Práve dnes odchádza z Michaloviec autobus s Rómami z Pavloviec nad Uhom do "Anglie". Idú naisto. Tentoraz celé rodiny. Príbuzní, ktorí tam už sú, im vybavili nielen prácu, ale i ubytovanie, posielajú aj peniaze na cestu. Z Pavloviec ich už odišlo viac ako 500. Najprv bohatší. Teraz ich nasledujú tí chudobnejší.

"Po vstupe do EÚ to boli iba 3-4 rodiny. No odchádzajú stále. Tu sa im žije ťažko, tam si robotu nájdu ľahšie. V našej dedine totiž bývajú Rómovia, ktorí vždy pracovali. Či už v stavebníctve, alebo poľnohospodárstve," hovorí starosta Pavloviec nad Uhom Jozef Kočan. Žije tam 4 470 obyvateľov, z toho je až 2 600 Rómov. Odchádzajúci sa neodhlasujú z trvalého bydliska, ani nepredávajú domy. Obydlia iba zadebnia a nechajú si ich strážiť príbuznými.

Dnes odchádza i Július Adam (51), ktorý už pol roka nemá prácu. "Je tam celá naša rodina. Mám kde bývať a budem murárom," upresňuje. Nebojí sa jazykovej bariéry. Veď odchádza s celou rodinou za známymi. "Moja dcéra je tam už sedem mesiacov. Robí v pizzerii. Spolu s manželom mesačne zarobia 80 000 Sk. Starám sa im o dieťa. Len čo si kúpi dom, pôjdem za ňou," tvrdí Božena Cicová (50).

V Anglicku sa Rómovia z Pavloviec zdržiavajú pri Shefielde a udržujú si svoju komunitu. Domov sa vracajú na návštevy. "Na jeseň prišiel jeden z nich na pár dní. Kúpil tu dcére dom a vrátil sa späť," dodáva J. Kočan. Minulý týždeň zasa prišla mladá Rómka na dovolenku. "Tam pracuje len jej manžel. Ona je pri deťoch. Dostáva sto libier, teda asi 5 500 Sk mesačne na každé dieťa."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu