Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Údajnú krádež Dostálových letákov stále riešia

Ondrej Dostál
Ondrej Dostál

BRATISLAVA - Polícia má opäť preverovať, či sa neznámy Číňan nedopustil krádeže, keď počas júnovej demonštrácie pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa na Slovensku vzal aktivistovi Ondrejovi Dostálovi letáky.

Dostál dnes médiá informoval, že prokuratúra nariadila polícii, aby sa prípadom znovu zaoberala. V júli ho označila za priestupok a nie trestný čin krádeže. "Prokuratúra preskúmala uznesenie polície a zrušila ho ako neopodstatnené," uviedol Dostál.

Podľa neho prokurátorka usúdila, že polícia počas skráteného vyšetrovania nerešpektovala Trestný poriadok a nezhromaždila dosť dôkazov. Bude musieť založiť do spisu aj záznamy z bezpečnostných kamier a ďalšie obrazové materiály z miesta konfliktu. Až potom vraj môže rozhodnúť, či prípad bude vyšetrovať ako krádež, alebo ho prejedná obvodný úrad ako priestupok.

Za ten ho označila, keďže finančná hodnota letákov vraj bola malá. Dostál však namietal, že podľa trestného zákona je krádežou každé prisvojenie si cudzej veci. Slovenskí aktivisti sa dostali s Číňanmi do konfliktu, keď chceli 18. júna pred prezidentským palácom počas návštevy čínskeho prezidenta poukázať na porušovanie ľudských práv v Číne.

V tom im chceli zabrániť ľudia čínskeho pôvodu v čiernych oblekoch, ktorí im transparenty strhávali. Policajti zadržali na zhromaždení piatich Slovákov a neskôr aj štyroch Číňanov. Medzi nimi bol podľa Dostála aj muž, ktorý mu odcudzil letáky. Aktivisti tvrdili, že polícia ich mala brániť a nie zatýkať, preto sa na jej postup sťažovali.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu