Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kaliňák: Kto bil Slovákov si zistite u Číňanov

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák

BRATISLAVA - Slovákov, ktorí vo štvrtok pred Prezidentským palácom v Bratislave protestovali proti návšteve čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, bili ľudia čínskej ambasády. Na dnešnom mimoriadnom rokovaní branno-bezpečnostného parlamentného výboru to tvrdil minister vnútra Robert Kaliňák.

Veľvyslanectvo podľa neho dotiahlo pred sídlo prezidenta, kde Ivan Gašparovič prijímal svojho kolegu, čínskych mužov v tmavých oblekoch, ktorých zachytili objektívy, ako napadajú slovenských aktivistov za ľudské práva v Číne.

Nezaradený poslanec Vladimír Palko na výbore žiadal, aby Kaliňák vysvetlil, o koho konkrétne išlo. Kaliňák ho odkázal, nech si to zistí na čínskej ambasáde, ktorá organizovala podporovateľov čínskeho prezidenta.

Podľa ministra čínske veľvyslanectvo tam zabezpečilo ľudí zo Zväzu čínskych podnikateľov, Únie Číňanov na Slovensku a zhruba 30 diplomatov z okolitých krajín. Priznal, že je zvláštne, ak sa do bitky zapojili diplomati. "Nesvedčí to o tom, že boli slušne vychovaní," povedal Kaliňák.

Policajný prezident Ján Packa, ktorý s Kaliňákom vysvetľoval incident poslancom, povedal, že aj diplomat je človek. "Už som videl diplomatov, ktorí rozbili aj okná," vysvetľoval Packa. Kaliňák zopakoval, že na Slovensko pricestovalo 18 ochrankárov, ktorí boli súčasťou čínskej prezidentovej delegácie.

"Žiadna iná zložka bezpečnostných štruktúr Číny tu nebola," uviedol na rokovaní Kaliňák s tým, že opozícii ide len o vytĺkanie politického kapitálu. Odmietol, že by sa naši policajti kontaktovali s čínskymi kolegami pred návštevou prezidenta Chu Ťin-tchaa. Podľa neho spolupracovali len s čínskou ambasádou.

Opozícia vyčíta Kaliňákovi, že štátna moc zlyhala, keď dopustila, aby Číňania na území SR bili Slovákov. "To bolo v službách čínskeho komunistického režimu. Tam sme videli zásah čínskej štátnej moci," povedal novinárom po rokovaní výboru Vladimír Palko. Opozičné strany podozrievajú čínskych mužov v tmavých oblekoch, že boli súčasťou čínskych bezpečnostných zložiek. Podľa policajného prezidenta muži v oblekoch určite neboli ochrankármi.

Policajti podľa neho zasiahli v momente, keď vznikli potýčky. Hodžovo námestie, kde je Prezidentský palác, považuje za rizikové, lebo na verejné priestranstvo môže prísť ktokoľvek. "Či je to terorista alebo demokrat," dodal Packa.

Kaliňák poslancov informoval, že polícia pred Prezidentským palácom zaznamenala tri vážnejšie konflikty. Pri dvoch sa im podarilo rýchlo oddeliť podporovateľov čínskeho prezidenta od aktivistov za ľudské práva v Číne. Tretí sa skončil predvedením deviatich ľudí, z toho piatich Slovákov a štyroch Číňanov. Polícia podľa Kaliňáka vedie dve trestné stíhania, jedno za krádež transparentu, ktorý odcudzil Číňan aktivistovi Ondrejovi Dostálovi a druhé za ublíženie na zdraví mladej Číňanke.

Kaliňák neprezradil, či na políciu predviedli aj niektorých mužov v oblekoch. Podľa koaličných poslancov policajti situáciu zvládli a nemali dôvod zisťovať totožnosť Číňanov v oblekoch. Predseda výboru a poslanec za SNS Rudolf Pučík sa pýtal opozície, ako vie na základe fotografií z incidentu určiť, že Slovákov bili Číňania. "Viete vylúčiť, že to neboli občania Taiwanu, Južnej Kórey, ale Číny," pýtal sa Pučík.

Emil Vestenický zo Smeru-SD tvrdil, že nie sme policajný štát, aby polícia o každom vedela. Martin Pado z SDKÚ-DS reagoval, že Slovensko nie je policajným štátom, ale ani "banánovou republikou, kam ktokoľvek môže prísť a mlátiť našich ľudí a polícia mu v tom nezabráni". Tvrdí, že ak príde trestné oznámenie na mužov v oblekoch, "budeme pátrať, nemáme s tým problém".

Z koalície kriticky vystupoval len Ján Kovarčík z ĽS-HZDS, ktorý vyzval kompetentných, aby sa z prípadu poučili. "Nemôže sa stať, aby slovenský občan kričal na policajta, poďte sem, lebo nás tu bijú," apeloval Kovarčík. Koaliční politici na dnešnom výbore znemožnili poslaneckému prieskumu na ministerstve vnútra, polícii a v Úrade na ochranu ústavných činiteľov, ktorý požadovala opozícia, aby zistili podrobnosti o incidente.

Palko si myslí, že prieskumu zabránili, lebo "všetko sú to komunisti". "To sú tri vládne strany, ktoré by som nazval Smer Čína, Čínska národná strana a Hnutie za čínske Slovensko, sa môžu všetci hanbiť," komentoval po rokovaní výboru Palko. Podľa neho za incident zodpovedá vláda a ak by sa akcia korektne vyhodnotila, ministerstvo zahraničných vecí malo poslať Číne nótu, že jej občania napadli našich.

Priznal, že na podanie návrhu na odvolanie Kaliňáka nemá dostatok podpisov. V utorok sa však opäť pokúsi zaradiť do programu terajšej parlamentnej schôdze rozpravu o incidente pre Prezidentským palácom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu