Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zásah pred palácom: Aktivisti podali oznámenie

Eduard Chmelár
Eduard Chmelár

BRATISLAVA - Občianski aktivisti Eduard Chmelár a Michal Havran dnes podali trestné oznámenie pre podozrenie z porušenia zákona pri zásahu policajtov počas minulotýždňovej návštevy čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa na Slovensku.

Postup polície pred poslancami parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť zas obhajoval minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), podľa ktorého jeho podriadení konali v súlade so zákonom. Opoziční poslanci tvrdili, že policajti zlyhali.

V prvý deň návštevy čínskej hlavy štátu na Slovensku sa pred Prezidentským palácom stretli desiatky až stovky prívržencov Chu Ťin-tchaa čínskej národnosti a zhruba dve desiatky bojovníkov za ľudské práva najmä zo Slovenska.

Po tom, čo sa slovenskí aktivisti pokúsili rozvinúť transparenty upozorňujúce na porušovanie ľudských práv v najľudnatejšej krajine sveta, zasiahli proti nim členovia čínskeho uvítacieho výboru v čiernych oblekoch. Slovenská polícia na opakované žiadosti slovenských aktivistov o pomoc nereagovala, neskôr zadržala deväť ľudí. Jedného zo zadržaných obvinila z krádeže, druhého z ublíženia na zdraví.

"Disponujeme konkrétnymi dôkazmi a videozáznamami, že polícia napádala obete, a nie útočníkov," tvrdil Chmelár. Vysokoškolský učiteľ s publicistom Havranom podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. Upozornil, že polícia nezasiahla proti mužom v oblekoch, ktorí aktivistov napádali s profesionálnou rutinou.

Kaliňák pred členmi výboru zopakoval svoje skoršie tvrdenia, že polícia zasiahla po tom, čo bol porušený poriadok. Pripustil, že agresívnejší boli sympatizanti čínskeho prezidenta. "Niet pochýb o tom, kto bol agresívnejší," dodal. Zároveň však odmietol, že proti slovenským občanom zasahovali príslušníci čínskych bezpečnostných zložiek. Odvolal sa pritom na informácie čínskeho veľvyslanectva, podľa ktorého sa na zhromaždení zúčastnili diplomati z viacerých ambasád, Číňania zo Slovenska, Rakúska či Maďarska.

Na druhej strane potvrdil, že s čínskym prezidentom prišlo na Slovensko 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek, z toho dvaja strážili lietadlo a dvaja apartmán. Nezávislý poslanec Vladimír Palko policajný zásah kritizoval. "Prišiel čínsky drak, a slovenská štátna moc bola na pár hodín slovenský pudlík vedľa čínskeho draka," vyhlásil po mimoriadnom zasadnutí výboru.

Slovenská polícia podľa neho nedostatočne chránila vlastných občanov, proti ktorým zasahovali príslušníci iného štátu. "Tu pobehovali organizovaní Číňania, postupovali, ako keby to boli policajti," doplnil. Bývalý minister vnútra bude preto žiadať, aby sa postupom policajtov zaoberali aj poslanci na prebiehajúcej parlamentnej schôdzi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu