Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nočnú oblohu zaplnia desiatky meteoritov

BRATISLAVA - Každoročný meteorický roj Perzeíd bude na Slovensku najlepšie viditeľný práve dnes, kedy tento úkaz dosiahne svoje maximum. Najlepší čas na vizuálne pozorovanie je dnes večer medzi 19:00 a 22:00 h.

Roj prezývaný aj Slzy svätého Vavrinca bude mať rýchlosť 59 km/s. Minulý rok bolo možné pozorovať aj sekundárne maximum s časovým posunom približne 20 hodín. Táto situácia môže nastať aj tento rok. Ako povedal Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied, na pozorovanie nie je potrebné žiadne špeciálne zariadenie, musí však byť jasno. Podľa vyjadrení astronómov by mohol byť užitočný ďalekohľad, ktorý však obmedzí zorné pole len na malú časť oblohy. Pri pozorovaní sa treba sústrediť na severovýchodný obzor, vo výhľade ale bude prekážať svetlo Mesiaca.

Tento úkaz nastáva, keď planéta Zem prechádza cez prúd prašných úlomkov kométy Swift-Tuttle. Keď tento "odpad" narazí na atmosféru našej planéty, vznieti sa a často na oblohe vytvára svetelné stopy. Radiant roja sa nachádza v súhvezdí Perzeus. "Zem bude prechádzať cez najhustejšiu časť roja úlomkov 12. augusta. Vtedy bude možné za hodinu vidieť aj desiatky meteorov," povedal Bill Cooke z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu