Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nemeckého školáka zasiahol meteorit

ESSEN – Chlapca z nemeckého Essenu zasiahol cestou do školy meteorit. Do červena rozpálený kus vesmírnej horniny o veľkosti hrášku, ktorý letel rýchlosťou 48 000 kilometrov za hodinu, ho trafil do ruky a potom vytvoril asi 30 centimetrový kráter v zemi.

Informoval o tom v piatok svojich internetových stránkach britský The Daily Telegraph.

Gerrith Blank „útok z kozmu“ prežil, meteorit mu spôsobil len asi desaťcentimetrový šrám na ruke. Šanca, že človek prežije zásah meteoritu je pritom podľa denníku jeden ku miliónu.

„Najprv som len videl obriu svetelnú guľu a potom už len ucítil bolesť v ruke,“ popísal mladík udalosť. Následne údajne zaznela ohlušujúca rana pripomínajúca úder hromu. „Zvuk, ktorý prišiel po tom záblesku svetla bol tak hlasný, že mi ešte hodiny zvonilo v ušiach,“ doplnil.

„Keď ma to zasiahlo, zrazilo ma to a ešte to letelo dostatočne rýchlo na to, aby sa to zavŕtalo do cesty,“ uzavrel objasňovanie svojho „blízkeho stretnutia“ s kozmickým telesom.

To teraz skúmajú vedci. Už dokázali, že skutočne pochádza z vesmíru. „Väčšina z meteoritov sa až k povrchu Zeme nedostane, pretože sa vyparia v atmosfére,“ vysvetlil Ansgar Kortem, riaditeľ observatória Waltera Hohmanna v Nemecku. „Šesť zo siedmich meteoritov, ktoré prejdú, dopadnú do vody,“ dodal.

Podľa Gerrita, ktorý je sám údajne nadšeným vedcom-amatérom, učitelia v jeho škole zistili, že úlomok je magnetický.

Jediný ďalší známy prípad človeka, ktorý prežil zásah meteoritom, sa stal podľa The Daily Telegraph v novembri 1954 v americkom štáte Alabama, kde fragment o veľkosti grapefruitu preletel strechou domu, odrazil sa od nábytku a „pristál“ na spiacej žene.

Podľa serveru space.com bolo v minulom desaťročí zaznamenaných hneď niekoľko zásahov letiacich meteoritov do automobilov. Napríklad v júni 1994 neďaleko Madridu vletel kus vážiaci 1,4 kilogramu predným sklom automobilu Španiela Josého Martina, ohol mu volant a skončil na zadnom sedadle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu