Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Neplatná eurobankovka lákala na jazykové kurzy

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska upozorňuje ľudí na neplatnú eurobankovku, ktorá sa šírila v Bratislave v rámci reklamnej kampane propagujúcej letné kurzy anglického jazyka. Ide o farebnú reprodukciu v hodnote desať eur, informovala jej hovorkyňa Jana Kováčová.

Škola, ktorá ju distribuovala, uviedla, že zákon porušiť nechcela. Tvrdí, že zvyšné reprodukcie už stiahla z obehu.

"Národná banka Slovenska požiadala spoločnosť, ktorá si takúto reklamu objednala, o zastavenie verejného rozširovania a stiahnutie tejto nezákonnej jednostrannej farebnej reprodukcie," informovala Kováčová. Eurobankovka je neplatná a ide o reprodukciu bankovky na reklamné účely, vydaná bola v rozpore s pravidlami výroby a používania reprodukcií eurobankoviek, uviedla. Podľa zákona môže dostať spoločnosť aj postih. Ten závisí od závažnosti a miery zavinenia.

Reprodukciu eurobankovky v reklamnej kampani použila anglická jazyková škola The Bridge. "Bol to marketingový pokus, nemali sme úmysel porušiť zákon," povedala jedna z učiteliek a partneriek školy Klaudia Bednárová. Škola podľa nej vytlačila okolo dvetisíc reprodukcií, stálo ju to sto eur. Bankovky šírili v hlavnom meste jeden deň známi a priatelia školy. Bednárová verí, že škola postihnutá nebude.

Pravidlá výroby a používania reprodukcií eurobankoviek a euromincí upravuje zákon o NBS. Od začiatku roka už banka posudzovala približne 30 žiadostí od spoločností, ktoré chceli použiť eurobankovky vo svojej reklame.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu