Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počet falošných eur stúpol sedemnásobne

Falošné eurobankovky.
Falošné eurobankovky.

BRATISLAVA - Po zavedení eura na Slovensku výrazne stúpol počet falošných eurobankoviek. V prvom polroku po prijatí novej meny úrady zachytili 1160 nepravých bankoviek, čo je oproti rovnakému obdobiu vlaňajška viac ako sedemnásobný nárast. Výrazne stúpol aj počet falzifikátov eurových mincí. Od januára bolo zistených 193 falzifikátov eurových mincí, zatiaľ čo za celý minulý rok bolo zadržaných 17 kusov. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska.

"V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka ide o zvýšenie ich počtu, avšak v porovnaní s ostatnými krajinami eurozóny je tento vývoj štandardný a Slovensko patrí medzi krajiny s priemerným až nižším výskytom falzifikátov," poznamenala hovorkyňa centrálnej banky Jana Kováčová.

Medzi najčastejšie zadržané falzifikáty patrili 50-eurové bankovky. Ich pravosť NBS nepotvrdila v 479 prípadoch. Spolu s 20-eurovými a 100-eurovými papierovými peniazmi tvorili takmer 90 percent z celkového počtu falzifikátov. Kvalita falošných bankoviek bola podľa hovorkyne v niektorých prípadoch na dobrej úrovni. Falzifikáty je však možné rozpoznať, pretože im chýbajú alebo majú nedostatočné viaceré identifikačné znaky.

Ťažšie sa vraj určuje pravosť mincí. "Pre verejnosť je vo väčšine prípadov odhaliť tieto falzifikáty pomerne obtiažne," uviedla hovorkyňa NBS. Pomôcť môže test s magnetom, keďže jedno a dvojeurové mince majú magnetický stred, doplnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu