Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Chorvátsku nezaevidovali žiadne útoky na turistov zo SR

BRATISLAVA - Slovenskí policajti nezaevidovali cez víkend žiadne útoky na slovenských turistov v súvislosti so zásahom proti chorvátskym futbalovým fanúšikom v Žiline.

Nevyskytli sa ani žiadne nepríjemnosti, uviedol dnes policajný pridelenec v Chorvátsku Radovan Kyselica. Zaevidovaný je len piatkový útok, páchateľ "si podal" auto jedného z našich dovolenkárov. K motívu sa však nedá vyjadriť, keďže páchateľa sa nepodarilo zadržať, povedal Kyselica.

Po problémovom zápase v Žiline chorvátski policajti odporučili slovenským policajtom slúžiacim v Splite chodiť z preventívnych dôvodov niekoľko dní bez uniforiem, v utorok však už budú naši policajti v uliciach znovu slúžiť v uniformách.

Chorvátska polícia po zápase v Žiline posilnila hliadky v oblastiach, kde dovolenkujú Slováci. Ministerstvo zahraničných vecí SR zaznamenalo emotívny tón v chorvátskych médiách a na internetových fórach, chorvátska vláda následne vydala vyhlásenie, v ktorom slovenských občanov uistila, že dovolenkujú v bezpečnej krajine. Chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Jandrokovič sa svojmu slovenskému partnerovi Miroslavovi Lajčákovi telefonicky ospravedlnil za vyčíňanie futbalových fanúšikov.

Chorvátska polícia sa teraz pripravuje na štvrtkový odvetný zápas medzi Hajdukom Split a MŠK Žilina. MZV odporúča slovenským občanom, aby zvážili svoju účasť na tomto zápase. Podľa Kyselicu majú Chorváti bohaté skúsenosti s prípravou bezpečnostných opatrení. Výmena informácií o problémových fanúšikoch funguje na oboch stranách, dodal.

Po minulotýždňovom zápase tretieho predkola Európskej ligy UEFA s MŠK Žilina vyhostili zo Slovenska 219 fanúšikov Hajduku Split. Fanúšikovia na policajtov zaútočili, hádzali do nich kamene, pričom zranili viac ako 50 príslušníkov. Okrem útokov rozbíjali výklady, policajné autá i sanitky či autobus MHD. Polícia predviedla 230 chorvátskych futbalových fanúšikov, medzi nimi boli aj dvaja maloletí, tiež traja Rakúšania, päť Slovincov a jeden Belgičan. Cudzinci museli opustiť územie Slovenska a na päť rokov majú zakázaný vstup na naše územie i do štátov EÚ.

Naši policajti na brehu Jadranského mora pomáhajú Slovákom, ale aj českým turistom v praktických veciach. Doposiaľ ich predovšetkým žiadali Slováci o pomoc pri riešení dopravných nehôd, krádežiach osobných dokladov, riešili dopravné priestupky či vlámania do apartmánov, informoval Kyselica. Tlmočili aj Čechovi, ktorý bol podozrivý zo šírenia detskej pornografie. Ešte v júli pomáhali pri tragickej udalosti, keď po zásahu elektrickým prúdom zomrel iba 23-ročný mladík. Naši policajti boli na mieste pri ohliadke a pomáhali rodine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu