Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chorváti o zákroku: Brutalita, čistý rasizmus!

Policajti zastavili fanúšikov pred štadiónom
Policajti zastavili fanúšikov pred štadiónom (Zdroj: SITA)

SPLIT - Štvrtkový policajný zásah proti fanúšikom Hajduku Split vyvolal v Chorvátsku negatívne reakcie. Priaznivci Hajduku, ktorí vlastnými autami absolvovali 1000-kilometrovú cestu do Žiliny, sa na štadión nedostali, lebo im v tom policajti zabránili.

Vedúci predstavitelia fanklubu Hajduku (Torcida) označili zásah policajtov v Žiline za brutálny a po incidente sa spojili s predstaviteľmi Chorvátskeho veľvyslanectva v Bratislave a tiež s niekoľkými právnikmi. Podľa denník Slobodna Dalmacija budú od Slovenska žiadať vysoké odškodné za všetky škody, ktoré im neadekvátny policajný zásah spôsobil.

Ako uvádza denník, pracovníci Chorvátskeho veľvyslanectva v Bratislave ešte vo štvrtok večer vyzvali príslušníkov PZ SR, aby prestali v uliciach Žiliny so zatýkaním Chorvátov, ktorí nemajú na sebe dresy, šály a iné predmety s emblémom Hajduku Split.

Podľa predsedu fanklubu Splitu Žana Ojdaniča policajti na výzvu diplomatov a právnikov nereagovali. "Policajný zásah v Žiline bol brutálny. Veď slovenskí policajti bili aj ľudí, ktorí bezmocne ležali na zemi. Niektorých dokonca pripútali o plot. Jednoducho našim ľuďom boli odopreté základné ľudské práva. To, čo sa dialo vo štvrtok v uliciach Žiliny, bol čistý rasizmus," tvrdil Žan Ojdanič v denníku Slobodna Dalmacija.

Tajomník Torcidy Stip Lekič, ktorý pred stretnutím rokoval s policajtmi, tvrdil, že priaznivci Hajduku prišli do Žiliny individuálne, neboli organizovanou skupinou a ani oficiálnym zájazdom pod hlavičkou Hajduku Split. Vstupenky na stretnutie si kúpili individuálne aj za pomoci svojich bratislavských priateľov. Tajomník Lekič tiež tvrdil, že zásah voči Chorvátom bol veľmi tvrdý.

Mnohí z nich boli nedávno na stretnutí Red Bull Salzburg - Dinamo Záhreb a polícia ich bez problémov pustila na štadión a celé športové podujatie sa zaobišlo bez incidentov. V Žiline to však bolo iné. Keď priaznivci Hajduku pokojne išli stredom mesta smerom na štadión, polícia proti ním tvrdo zakročila. "Situácia sa vyhrotila vo chvíli, keď sa Chorváti dozvedeli, že polícia ich na štadión nepustí ani napriek tomu, že si vstupenky riadne kúpili aj s pomocou slovenských priateľov," tvrdili autori reportáže v Slobodnej Dalmaciji Damir Petranovič a Ante Čizmič. Podľa nich všetci priaznivci Hajduku prišli vlastnými autami a po incidente v Žiline už angažovali právnikov. Všetci zainteresovaní z chorvátskej strany pripravujú žalobu o uhradenie vysokého odškodného.

Podľa Slobodnej Dalmacije všetci priaznivci Hajduku Split považujú za absurdné nariadenie Európskej futbalovej únie (UEFA), aby pre zaistenie bezpečnosti na futbalových štadiónoch organizátori nepustili na zápas fanúšikov Hajduku Split bez zjavného označenia príslušnosti ku klubu ako sú dresy či šálov, ktorí si kúpili vstupenky individuálne.

Chorvátska strana a ani chorvátski novinári však v tejto súvislosti už neuviedli, že fanúšikovia Hajduku Split od disciplinárnej komisie UEFA totiž ešte vlani dostali zákaz vstupu na akýkoľvek štadión v Európe na dva pohárové zápasy. Preto ich policajti na štadión pod Dubňom nepustili. Predstavitelia Torcidy však v Slobodnej Dalmaciji tvrdia, že fanúšikovia Splitu do Žiliny pricestovali vlastnými autami, minuli financie na túto namáhavú cestu a policajti ich nepustili na štadión, hoci mali riadne kúpené vstupenky. Aj za tieto výdavky budú poškodení Chorváti žiadať od slovenskej strany odškodné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu