Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tisíce ľudí po víchrici stále bez prúdu!

Následky veternej smršti Zobraziť galériu (12)
Následky veternej smršti (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po štvrtkovom silnom vetre sú na južnej polovici západného Slovenska tisíce ľudí bez elektrického prúdu. Najviac postihnutými oblasťami sú obce na Záhorí, Bratislava, v okresoch Trnava, Nitra, Dunajská Streda, Nové Zámky, Levice a Štúrovo.

Dnes o tom informoval hovorca Západoslovenskej energetiky (ZSE) Ján Orlovský. Poruchy by mali byť podľa neho odstránené do dnešného večera.Nárazy vetra, ktoré miestami dosahovali rýchlosť až 30 metrov za sekundu, spôsobili do dnešného dopoludnia 102 výpadkov na vysokom napätí a ďalších 962 na nízkom napätí.

Veterná smršť je rozsahom poškodenia elektrickej siete podľa neho porovnateľná s víchricou z vlaňajšieho júna. Výšku škôd zatiaľ neodhadol. Výpadok elektrickej energie malo vyše 110-tisíc odberateľov, okolo poludnia sa ich počet zmenšil o Meteorológ Slovenského hydrometeorologického úradu Rastislav Čičmanec očakáva, že dnes v noci postúpi cez Slovensko ďalší studený front.

Pri jeho prechode sa podľa neho môže na západnom, strednom a východnom Slovensku vyskytovať rýchlosť vetra 15 až 20 metrov za sekundu. "Čo bude o niečo slabšie, než predchádzajúcu noc," povedal Čičmanec. Najväčšie škody spôsobil vietor na západe krajiny, vyvrátené stromy a popadané konáre robili starosti aj vlakom. Podľa hovorkyne hasičského prezídia Silvie Jančovičovej mali hasiči najviac výjazdov v Bratislavskom kraji, kde ich bolo až 150.

V okrese Malacky zasahovali hasiči až 70-krát, v Bratislave v priebehu 24-hodinovej služby mali až 79 výjazdov. "Nemáme nahlásené žiadne zranenia," uviedla. Rýchlosť vetra, ktorý sa objavil v noci, je podľa Čičmanca v tomto ročnom období ojedinelá. "Vyskytuje sa, ale nie veľmi často," uviedol.

Najväčšia rýchlosť v nárazoch bola podľa neho nameraná v Malackách a v Bratislave. Predpokladá, že podobné situácie sa môžu opakovať. Vylúčené to podľa neho nie je pri prechode studených frontov vzduchu, ktoré sa môžu spojiť s veľmi teplým vzduchom od juhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu