Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rezort práce je pripravený meniť výšku minimálnej mzdy

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR je pripravené zmeniť výšku minimálnej mzdy pre budúci rok.

Ako uviedla na štvrtkovej tlačovej besede ministerka práce Viera Tomanová, rezort už bol informovaný, že zamestnávatelia a odborári sa na výške budúcoročnej minimálnej mzdy nedohodli. Vláda však podľa nej nemá problém s minimálnou mzdou, keďže existuje zákon, vďaka ktorému môže výšku minimálnej mzdy určovať sama. "Nie je problém pre ministerstvo predložiť návrh na úpravu minimálnej mzdy," povedala Tomanová. Ministerka však nespresnila, akú úpravu minimálnej mzdy mala na mysli.

Zamestnávateľské organizácia odmietajú zvyšovanie minimálne mzdy. Naopak Konfederácia odborových zväzov (KOZ) zvyšovanie minimálnej mzdy presadzuje. Odborári pre budúci rok navrhujú jej valorizáciu o 9 %. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) obviňuje odborárov, že svojimi návrhmi k rokovaniam o minimálnej mzde ohrozujú zamestnanie najmä pracovníkov s nižšími príjmami. "Neprimerané legislatívne zvyšovanie mzdových nákladov vedie k rušeniu pracovných miest a zároveň bráni tvorbe nových. RÚZ preto v čase poklesu produktivity práce a poklesu priemernej mzdy nevidí žiadny dôvod na rast minimálnej mzdy a upozorňuje, že návrh KOZ by v prípade jeho schválenia predstavoval likvidáciu mnohých podnikov a tisíce zamestnancov by ostali bez práce," uviedol viceprezident združenia Miroslav Kiraľvarga. Minimálna mzda by sa nemala v budúcom roku zvyšovať ani podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ). Podľa AZZZ výška minimálnej mzdy by mala zohľadniť dopady globálnej hospodárskej krízy.

Minimálna mzda sa od začiatku tohto roka zvýšila z pôvodných 8 100 Sk (268,9 €) na 295,5 eura (8 902 Sk). Najnižšia hodinová mzda sa tak upravila smerom nahor zo 46,60 Sk (1,547 €) na 1,698 eura (51,15 Sk). V čistom vyjadrení minimálna mzda od januára predstavuje 7 707 Sk (255,9 €) a je vyššia o 693 Sk (23 €). Suma minimálnej mzdy bola podľa ministerstva práce kompromisom medzi návrhom Konfederácie odborových zväzov SR, návrhom zástupcov zamestnávateľov a pôvodným návrhom ministerstva. Odborári totiž požadovali zvýšiť najnižšie mzdy na 300 eur (9 040 Sk), zamestnávatelia trvali na minimálnej mzde v sume 8 690 Sk (288,5 €) a ministerstvo práce a sociálnych vecí pôvodne na rokovaní tripartity predložilo návrh na úpravu minimálnej mzdy na 9 000 Sk (298,8 €).

Výšku minimálnej mzdy môže v konečnom dôsledku určovať vláda na základe novely zákona o minimálnej mzde, ktorú schválil parlament v polovici septembra minulého roka. Novela stanovuje iba spodnú hranicu pre rozhodovanie vlády o konkrétnej sume minimálnej mzdy. Hornú hranicu pri zvyšovaní minimálnej mzdy novela zákona neurčuje a nariadením ju môže upraviť vláda. Prihliadať by pritom mala na stanoviská sociálnych partnerov, vývoj kritérií na úpravu sumy minimálnej mzdy, vývoj podielu čistej minimálnej mzdy z čistej priemernej mzdy najmenej za predchádzajúce dva kalendárne roky a vývoj produktivity práce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu