Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda budúci rok hospodárenie výraznejšie nezlepší, píše Sme

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda na budúci rok výraznejšie nezlepší hospodárenie, ktoré už v tomto roku postihol výpadok príjmov pre dopady hospodárskej krízy. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj to dnes napísal denník Sme, podľa ktorého deficit verejných financií vo volebnom roku dosiahne päť percent výkonu ekonomiky.

V tomto roku by štát podľa skoršieho vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) mal hospodáriť so schodkom asi šesť percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Štátny tajomník ministerstva financií František Palko podľa Sme povedal, že schodok na budúci rok bude skôr bližšie k šiestim ako k trom percentám HDP. Palko tvrdil, že bez započítania peňazí z eurofondov by mali klesnúť celkové výdavky verejných financií.

"Prvýkrát po dlhom období rokovania s ostatnými ministerstvami nebudú o tom, že je tu určitý balík peňazí, ktorý sa rozdeľuje na vládne priority, ale diskusie budú o tom, komu sa zoberie viac a komu sa zoberie ešte viac," povedal o príprave štátneho rozpočtu. S menším balíkom peňazí by mala hospodáriť väčšina ministerstiev.

Výrazne horšie čísla, než predpokladal štátny rozpočet, očakáva vláda už v tomto roku. Pôvodne si totiž naplánovala schodok verejných financií 2,08 percenta HDP. Pri zostavovaní rozpočtu ešte počítala s rastom ekonomiky, zatiaľ čo podľa najnovšej prognózy hospodárstvo krajiny spadne v tomto roku o 6,2 percenta.

Štátny rozpočet, ktorého schodok za prvý polrok prekročil celoročnú plánovanú úroveň, chce kabinet prehodnotiť na jeseň.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu