Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Štát chce pomôcť ľuďom so splátkami hypoték

Ministerstvo financií SR
Ministerstvo financií SR

BRATISLAVA - Štát chce od októbra pomôcť splácať pôžičky na bývanie ľuďom, ktorí v dôsledku svetovej hospodárskej krízy stratili prácu a nemajú iné zdroje na platenie úverov. Vyplýva to z materiálu ministerstva financií, ktorý dnes schválila vláda. O programe pomoci kabinet Roberta Fica diskutoval ešte vo februári so zástupcami bánk.

Na pomoc štátu sa budú môcť spoľahnúť ľudia, ktorí prišli o prácu po 1. januári 2009 a vzali si pôžičku do konca vlaňajška. Výška poskytnutého úveru určeného na financovanie bývania pritom nesmie byť viac ako 83.000 eur (2,5 milióna Sk). Záujemcovia budú musieť doložiť aj čestné vyhlásenie, že nemajú nezaplatené splatné záväzky voči štátu.

Dlžníci, ktorí splnia nastavené podmienky, budú môcť požiadať o zaradenie do schémy programu pomoci do konca budúceho roka. Počas obdobia šiestich mesiacov im najskôr banka navrhne napríklad nový splátkový kalendár alebo sa s nimi dohodne na odklade splátok.

"Pritom sa bude dodržiavať zásada, že banka nepristúpi k zosplatneniu úveru a k následnej dražbe alebo exekúcii, ak na založený majetok nezačnú exekúcie zo strán tretích osôb," uviedlo ministerstvo.

Finančná výpomoc štátu príde na rad po pol roku, žiadateľ ju však bude musieť neskôr vrátiť. Štátna agentúra pritom prevezme za dlžníka úhradu najviac 70 percent z výšky upravenej splátky na šesť mesiacov. Zvyšok uhradí žiadateľ. "Ak dlžník bude riadne splácať po dobu šiestich mesiacov svoje záväzky, bude možné predĺžiť dobu o ďalších šesť mesiacov v závislosti od priebehu hospodárskej krízy a ďalších faktorov," dodalo ministerstvo.

Ak dlžníci nebudú schopní splácať úvery na bývanie ani po uplynutí 18 mesiacov, bude môcť banka pohľadávku vymáhať štandardne. Presný objem štátnej pomoci ministerstvo nevyčíslilo. Slovenská banková asociácia však odhadla, že pri náraste nezamestnanosti o každých 10.000 ľudí stúpne počet nesplácaných úverov o 1000. To si vyžiada štátnu pomoc vo výške 2,8 milióna eur (84,4 milióna Sk). Od začiatku tohto roka do konca mája počet nezamestnaných stúpol zhruba o 70.000 na takmer 290.000 ľudí bez práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu