Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Namiesto do školy - do Anglicka!

MICHALOVCE - Rómovia opäť odchádzajú do Anglicka. Tvrdia, že za prácou. Niektorí svoje deti odhlásia zo škôl, iní rodinu len jednoducho zbalia a odídu. Časť z nich sa vracia po dvoch-troch mesiacoch, ostatní ostávajú aj pol roka a dlhšie.

Zo Základnej školy č. 6 na Okružnej ulici v Michalovciach odišlo v tomto školskom polroku 5 žiakov s tým, že spolu s rodičmi idú do Anglicka. Problémom je fakt, že dospelí deti z dochádzky neodhlásia a tak ich ratolestiam plynú neospravedlnené hodiny, čo škola musí hlásiť na príslušnú sociálku.

Pedagógovia sa snažia takémuto javu predísť. Ak sa dozvedia, že rodina mieri do cudziny, jednoducho rodičov "odchytia" a získajú od nich žiadosť na uvoľnenie ich ratolestí zo školy. Naposledy odcestovali dve rómske deti tesne pred Vianocami.

Podľa michalovských učiteľov je odchod Rómov do zahraničia takmer bežným javom. Výnimkou nie je ani ďalšia Základná škola na Komenského ulici. Tu dokonca evidujú 15 takýchto prípadov. "Pre nás je to nový fenomén," upresňuje riaditeľ Severín Činčár.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu