Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH: Fico má rok na zastavenie rozkrádania spoločných peňazí

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský

BRATISLAVA – Predseda KDH Pavol Hrušovský je presvedčený, že premiér Robert Fico by mal konať po svojom sobotnom výroku o koaličnom partnerovi Jánovi Slotovi, že sa v politike nabalil.

„V sobotu premiér spravil prvý krok a som zvedavý, či išlo len naozaj o marketingový populistický krok, alebo to myslí skutočne vážne. Ak myslel svoje slová v sobotu vážne ... nech vyhodí Slotu z koalície .....a nech prijme už na septembrovej schôdzi NR SR zákon o preukazovaní pôvodu majetku," povedal na Ficovu adresu Hrušovský.

Ako dodal, "ak to bol len jeden z lacných populistických ťahov na voličov, tak nech sa všetkým občanom za toto trápne divadlo premiér ospravedlní.“ Rovnako by sa v takom prípade mal podľa Hrušovského Fico ospravedlniť Slotovi. Podľa predsedu KDH má Fico „jeden rok na to, aby zastavil rozkrádanie našich spoločných peňazí“.

Hrušovský v nedeľu sledoval oslavy Sviatku sv. Cyrila a Metoda na Devíne, kde traja najvyšší ústavní činitelia podľa neho chceli predstaviť Slovensko vo falošnom obraze, že má vládnu koalíciu, ktorá cíti národne, kresťansky a koná sociálne. V sobotu toto tvrdenie Fico podľa Hrušovského v priamom prenose vyvrátil a realita je oveľa jednoduchšia.

„To, čo túto vládnu koalíciu jednoznačne spája, sú silné ekonomické záujmy, je to korupcia a klientelizmus, je to klamstvo a kradnutie. Sú to, ako sme svedkami, tendre a zákazky pre kamošov a stranícke centrály," vyhlásil Hrušovský. Premiér Fico v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu povedal: "Ak hovoríme o nabaľovaní sa v politike, ja si myslím, že sa nabalil Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš aj Jano Slota určite. Myslím si to, ale dajte mi na to dôkazy. Ja tie dôkazy nemám, nemám tie dôkazy."

Hrušovský odmietol, že by vedel o nabaľovaní sa svojich bývalých koaličných partnerov. „Nemám žiadne konkrétne dôkazy o nabaľovaní koaličných partnerov, ak by som ich mal, tak určite by som ako občan SR, nie ako ústavný činiteľ, konal." Vyzval všetkých bývalých aj súčasných ústavných činiteľov, že ak existujú nejaké informácie, že bola štátom „požehnaná“ korupcia a klientelizmus, nech konajú.

"Ja som otvorený na odkrytie akýchkoľvek korupčných a klientelistických škandálov, ktoré sa odohrali v ktorejkoľvek vláde od novembra ´89," uviedol Hrušovský. Ak premiér prizná, že na najvyšších vládnych úrovniach sú podozrenia z korupcie, klientelizmu a niekto sa nabalil, to znamená, že peniaze musel reálne ukradnúť, tak nemôže nekonať, tvrdí Hrušovský. Buď môže dať návrh na odvolanie, alebo vypovedať koaličnú zmluvu s takou politickou stranou, ktorú podozrieva, že sa nabaľuje na politike, alebo siahnuť po trestnoprávnych možnostiach a dať návrh na začatie trestného stíhania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu