Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico: Ministerstvá nedostanú nové autá ani kopírky

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Ministerstvá na budúci rok nebudú môcť prakticky vôbec obstarávať nový majetok. V diskusnej relácii televízie TA3 to dnes vyhlásil premiér Robert Fico, ktorý takto chce znížiť spotrebu v čase hospodárskej krízy.

"Budú sa zabezpečovať iba základné životné potreby ministerstiev," tvrdil premiér. "Nebude sa kupovať papier, nebudú sa kupovať nové kopírky, nebudú sa kupovať nové autá," dodal.

Fico sa za šetrenie v štátnych úradoch prihováral viackrát. Podľa posledných údajov však štát míňal viac ako minulý rok napriek tomu, že do rozpočtu v dôsledku krízy pritieklo menej peňazí. Za prvých šesť mesiacov tohto roka príjmy rozpočtu medziročne klesli o viac ako jedenásť percent na 4,6 miliardy eur (136,58 miliardy korún). Výdavky naopak stúpli o vyše sedem percent na 5,71 miliardy eur (172,02 miliardy Sk).

Slovensko bude podľa premiéra tento rok čeliť deficitu verejných financií približne šesť percent výkonu ekonomiky, čo je takmer trojnásobok oproti pôvodným plánom. Fico medzi ďalšími opatreniami presadzuje aj rušenie špecializovanej krajskej správy, čo však naráža na odpor jeho koaličných partnerov. Do budúceho volebného obdobia počíta aj so zoštíhlením vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu