Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Fico: Hodnotenie demokracie nechávam občanom

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Na rozdiel od 14 demokratov z pravicového straníckeho ideologického centra IVO prenecháva predseda vlády SR Robert Fico hodnotenie demokracie všetkým občanom Slovenskej republiky. Uvádza sa to v stanovisku premiéra k dnes zverejnenej správe Inštitútu pre verejné otázky o kvalite demokracie v SR.

"Keďže v skutočnosti je na Slovensku štandardná situácia, ľudia dajú slobodne najavo svoj názor v budúcoročných voľbách do NR SR, ako ho prejavili napríklad vo voľbách do EP," dodáva sa v stanovisku Roberta Fica, o ktorom informovala hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová.

IVO dnes informoval o výsledku hodnotenia kvality demokracie za druhý štvrťrok 2009 v projekte IVO Barometer, na ktorom sa podieľajú analytici IVO a ďalší experti. Vyplýva z neho, že kvalita demokracie na Slovensku sa naďalej zhoršuje. Po troch rokoch vládnutia Smeru, SNS a ĽS-HZDS dal IVO vládnej koalícii známku medzi trojkou a štvorkou.

Vládne strany spája oddanosť štýlu politiky, ktorého súčasťou je klientelizmus, korupcia, autoritárstvo, konštatoval pri predstavení Barometra – hodnotenia demokracie v druhom štvrťroku 2009 prezident IVO Grigorij Mesežnikov. Najväčším problémom vládnej koalície je klientelizmus a etnická karta.

Za prelom Mesežnikov označil, že premiér v rozhlase pripustil, že vo vládnej koalícii je politik, ktorý spája funkciu s nelegálnym obohacovaním sa. Negatívom je aj vyhlásenie Roberta Fica na oslavách Cyrila a Metoda o hrozbe iredenty z Maďarska. Výsledky hodnotenia poukázali aj na problémy súdov, pomalé rozhodovanie.

Autori správy upozornili napríklad na nečinnosť Ústavného súdu SR pri zákonoch o vyvlastnení pozemkov pod diaľnice. Poukázali aj na silnejúci tlak vládnej moci na médiá. Podľa IVO prešiel do rozhodnutí, nepriaznivo ovplyvňujúcich slobodné šírenie informácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu