Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Migaš vraj nedonášal ŠtB, tvrdí SDĽ

BRATISLAVA - Strana demokratickej ľavice (SDĽ) sa zastáva nového veľvyslanca v Moskve Jozefa Migaša, ktorý bol kedysi predsedom SDĽ.

Tvrdí, že počas komunizmu nedonášal Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ako v piatok informovala televízia Markíza. "Považujeme to za prepieranie špinavého prádla práve v čase, keď bol pán Jozef Migaš vymenovaný za veľvyslanca. Myslíme si, že pri súčasnom avizovanom riziku plynovej krízy a takisto vzhľadom na zahraničnopolitickú dôležitosť postu, na ktorý bol pán Jozef Migaš vymenovaný, mala byť zvýraznená jeho osobná odbornosť - a nie pokusy kompromitovať ho na základe nepodložených obvinení," uviedol v tlačovom stanovisku predseda SDĽ Martin Halás.

Televízia Markíza v piatok uviedla, že Migaš údajne donášal ŠtB na spolužiakov z Kyjevskej univerzity, kam v roku 1979 odišiel študovať vedecký komunizmus. Podľa televízie, dôstojník ŠtB Michal Kolbasa z československej ambasády mu ponúkol spoluprácu. Markíza informovala, že podľa archívnych dokumentov Migaš ochotne prisľúbil spoluprácu ako dôverník a s dôstojníkom rozviedky sa stretol údajne päťkrát.

Po prvý raz v roku 1981 ho vraj informoval o tom, čo hovoria poľskí študenti na politickú situáciu v Poľsku. Markíza ďalej uviedla, že na priame požiadanie dôstojníka ŠtB Jozef Migaš v tom istom roku údajne získaval informácie aj o dvoch západonemeckých stážistoch. Posledný záznam je vraj z roku 1982, Migaš mal pred návratom domov informovať pracovníka rozviedky o názoroch rektora univerzity na československých študentov.

Bývalý šéf parlamentu Migaš spoluprácu s ŠtB poprel. "Ja som nespolupracoval, ja nepoznám relevantné dokumenty. Ja som nevidel nejaké dokumenty spravodajských služieb," vyhlásil pre Markízu Migaš. SDĽ, ktorá bola pokračovateľkou Komunistickej strany Slovenska a ktorej členom bol v 90. rokoch aj premiér Robert Fico, sa od začiatku roka 2005 zlúčila so Smerom-SD.

Ministerstvo vnútra SR v máji 2005 zaregistrovalo novú SDĽ ako politickú stranu. V prieskumoch verejnej mienky nezaznamenáva dostatočnú podporu pre vstup do parlamentu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu