Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vražda Tupého: Obžalovaní sú na slobode!

Obžalovaného Richarda Hrotka súd oslobodil Zobraziť galériu (5)
Obžalovaného Richarda Hrotka súd oslobodil (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vražda študenta Daniela Tupého spred 3,5 roka zostala nepotrestaná. Pre nedostatok dôkazov bratislavský okresný súd dnes oslobodil päticu, ktorú obžalovali z útoku na študenta a jeho kamarátov. Rodičia zavraždeného na vynesenie rozsudku neprišli. Podľa nich išlo o dopredu zinscenovanú udalosť.

Súd neuznal za vinného Richarda Hrotka, ktorého prokuratúra žalovala z vraždy Tupého. Pôjde tak z väzby na slobodu. Taktiež zbavil viny Dávida Vyskočila, Jána Sedláka, Michala Blažičku a Róberta Janečku, ktorých obžalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Prokurátorka si ponechala zákonnú lehotu na rozhodnutie, či sa odvolá proti rozsudku.

Obhajca Peter Filip sa stotožnil so slovami predsedu senátu v tom, že v tomto prípade neexistoval žiadny nespochybniteľný priamy dôkaz. Myslí si, že vraždu Daniela Tupého sa v tomto štádium už nepodarí objasniť. "Príliš veľa sily a energie bolo venovaných nesprávnej ceste," povedal Filip. "To bolo všetko vykonštruované políciou," povedal po verdikte Ján Sedlák.

Rodičia zavraždeného študenta dnes neprišli na vynesenie rozsudku nad päticou obžalovaných napriek tomu, že sa na pojednávaniach zúčastňovali. "Rozmýšľali sme nad tým, či sa tam máme ísť strápniť na dopredu zinscenovanú udalosť. Prišli sme nakoniec k záveru, že je zbytočné, aby sme sa zúčastňovali na niečom takom," povedal Daniel Tupý st.

Prokuratúra ku koncu ostro sledovaného procesu priznala nedostatok dôkazov. V prípade chýbali viaceré stopy z miesta vraždy na petržalskom nábreží. Na druhej strane piati Bratislavčania, údajne blízki podsvetiu, nemali na 4. novembra 2005 alibi. Priamo z vraždy bol obžalovaný Hrotko, ktorý bol vyše roka vo väzbe. Trest do 15 rokov pre neho prokuratúra žiadala na základe výpovede utajeného svedka, ktorý ho vraj videl bodať študenta.

Hrotko vinu odmietal rovnako ako ďalší štyria obžalovaní. Tým hrozilo niekoľko mesiacov až rok väzenia tiež iba na základe výpovedí utajených svedkov o bitke. Títo svedkovia však podľa obhajcov klamali a jeden z nich na záver procesu odvolal svoje tvrdenia. Väčšina svedkov, vrátane Tupého kamarátov, si však na okolnosti tragédie ani tváre útočníkov pred súdom nespomínala. Pojednávanie sa začalo v januári, necelý rok po obvinení údajných páchateľov.

Študenta Filozofickej fakulty UK Daniela Tupého a jeho kamarátov napadla 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave skupina mužov. Pri útoku prišiel Tupý o život, niektorí jeho kamaráti boli zranení.

Zdroj: Topky.sk, SITA, TASR, ČTK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu