Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Kauza Tupý: Dôkazov ubúda, svedok zmenil výpoveď!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Dôkazov v prípade vraždy vysokoškoláka Daniela Tupého spred viac ako 3,5 roka je stále menej. Posledný z troch kľúčových svedkov dnes totiž na Okresnom súde Bratislava I zmenil výpoveď a tvrdil, že na mieste činu nebol.

Okrem toho jeden z advokátov obžalovaných z útoku na študenta predložil súdu list, kde ďalší z kľúčových svedkov píše, že si na vraždu riadne nepamätá. Súd dnes skončil dokazovanie a v utorok na budúci týždeň by mal rozhodnúť. Utajený svedok dnes vypovedal cez telemost, jeho tvár nebolo vidieť a skreslený bol aj jeho hlas.

"To, čo som vypovedal predtým, sa nezakladá na pravde," vyhlásil muž, ktorý predtým pred políciou tvrdil, že bol na mieste činu. Prečo zmenil výpoveď, nevysvetlil. Tvrdil však, že sa mu nikto nevyhrážal, ani nemal strach. Pritom si vraj dnes uvedomoval, že mu za krivú výpoveď môže hroziť dva až päťročné väzenie. Ministerstvo vnútra však naznačilo, že svedok možno nezmenil výpoveď z vlastnej vôle.

"Máme operatívne informácie o tom, prečo jeden z menej dôležitých svedkov poprel svoju pôvodnú výpoveď," povedal hovorca ministerstva Erik Tomáš. Polícia ešte vlani riešila údajné vyhrážky odtajnenému svedkovi Milanovi Lipnickému. Lipnický tvrdil, že ho údajný člen podsvetia Karol Patasy nútil pod hrozbou smrti, aby v prípade viac nevypovedal. Patasyho potom obvinili z marenia spravodlivosti.

Odtajneného svedka Lipnického advokáti na súde spochybňovali. Dnes jeden z obhajcov predložil list, v ktorom Lipnický písal z väzby svojej priateľke, že mal v čase vraždy vypité a riadne si na to nepamätá. Kým súdu tvrdil, že na mieste činu videl dvoch obžalovaných, v liste písal, že tam videl len šiesteho obvineného. Ten sa zabil ešte pred otvorením procesu. "Z toho jasne vyplýva, že nemohol vidieť môjho mandanta, ani nikoho iného z obžalovaných," podotkol advokát Martin Katriak.

Obhajcovia očakávajú oslobodenie obžalovaných aj preto, že iba jeden zo svedkov vypovedal priamo o vražde. Tvrdil, že videl Richarda Hrotka, obžalovaného z vraždy Tupého, ako študenta bodal. Podľa Hrotkovho advokáta Petra Filipa sa dnes ukázalo, že muž nehovoril pravdu. Výpoveď totiž zmenil práve ten svedok, ktorý predtým uviedol, že korunný svedok bol na mieste činu, lebo ho odtiaľ odviezol.

"Toto pojednávanie dnešné bolo absolútne kľúčové. Potvrdil, čo som celý čas tvrdil, že utajený svedok číslo jedna nehovorí pravdu," komentoval Filip zmenenú výpoveď. Už v minulosti Filip podotýkal, že na odsúdenie Hrotka je potrebné viac ako jedna výpoveď. Tá by totiž musela byť podporená nejakým dôkazom, napríklad stopami DNA z miesta činu.

Ešte v stredu prokurátorka priznala, že v prípade je nedostatok dôkazov. Preto súhlasila s návrhom otca zavraždeného študenta Daniela Tupého, aby všetci obžalovaní aj hlavní svedkovia vypovedali na detektore lži. Slovenská súdna prax však detektor neuznáva, súd preto jeho použitie neodobril.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu