Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Banskobystrický zimný štadión mohol zabíjať!

Zimný štadión v Banskej Bystrici. Zobraziť galériu (7)
Zimný štadión v Banskej Bystrici.

BANSKÁ BYSTRICA - Mohol ohroziť životy stoviek ľudí! Podľa jeho správcu a vedenia mesta bola drevená strecha v takom havarijnom stave, že hrozilo jej zrútenie.

Banskobystrický primátor Ivan Saktor dnes zvolal tlačovú besedu, na ktorej informoval o šokujúcom zistení. Pri silnejšom vetre sa podľa neho mohla celá konštrukcia strechy zrútiť. „Jednak vlhkom, ale aj biologickým znehodnotením vlastne ten štadión stál na vzduchu,“ vyhlásil primátor.

Na hroziacu haváriu prišli úplnou náhodou počas rekonštrukcie južnej tribúny. Drevené pätky, ktoré držali strechu, boli úplne prehnité a len zázrakom celkom nepovolili. „Máme obrovské šťastie, že sa strecha nezrútila už na poslednom extraligovom zápase s Košicami, keď bol vypredaný štadión. Tie dôsledky si ani nechcem predstaviť,“ povedal riaditeľ Správy športových a telovýchovných zariadení mesta Banská Bystrica Ivan Šabo.

Statický posudok, ktorý si dalo mesto vypracovať hovoril jasnou rečou. „Z dôvodu havarijného stavu odporúčam prerušiť práce na rekonštrukcii a zabezpečiť stavbu pred zrútením. Kolaps jedného oblúka môžu spôsobiť domino efekt a následný pád strechy.“

Štadión má 44 rokov a už na začiatku zabetónovali drevené pätky bez potrebnej izolácie. Zub času urobil svoje a drevo úplne spráchnivelo. Drevené pätky preto museli najskôr spevniť kovovými platňami.

Magistrát predpokladá, že celková oprava južnej tribúny si vyžiada 1,33 milióna eur. Podobný stav však očakávajú aj na severnej tribúne. „Financovať by sme to chceli z prebytku rozpočtu mesta. Už budúci utorok by to mohli schváliť mestskí poslanci,“ povedal primátor.

Základnú rekonštrukciu chcú stihnúť do začiatku Extraligy. V postupne modernizácií však budú pokračovať aj v ďalších rokoch. Oprava zimného štadióna tak mesto bude stáť až 3 milióny 300 tisíc eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu