Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Botošová: Čaplovič mi navrhol abdikáciu telefonicky!

Anina Botošová
Anina Botošová

BRATISLAVA - Splnomocnenkyňu vlády SR pre rómske komunity Aninu Botošovú požiadal o abdikáciu vicepremiér Dušan Čaplovič.

"Dnes ráno mi zatelefonoval, aby som podala abdikáciu. Som predsa len splnomocnenkyňou vlády a je zvláštne, keď mi vicepremiér navrhuje abdikáciu cez telefón," povedala Botošová. V utorok Čaplovič zdôrazňoval, že dôsledky obvinení Únie Rómov Slovenska o pridelení grantov z Botošovej úradu pre jej združenie vyvodí až po dôkladnom prešetrení. Vo svojom stanovisku uviedol, že "pre vicepremiéra SR nie sú dôležité podozrenia, ale dôkazy".

Botošová ráno odovzdala abdikačný list premiérovi Robertovi Ficovi a vicepremiérovi Dušanovi Čaplovičovi, obaja ho prijali. "Na úrade vlády začínajú vládnuť lobistické skupiny a nerieši sa problematika Rómov - od toho sa chcem dištancovať. Všetky obvinenia sú nepravdivé a účelové a pre mňa nie je partnerom spolupracovník, ktorý sa ma nezastane," tvrdí Botošová. Ako ďalej uviedla, bude trvať na tom, aby sa spätne preverili všetky pridelené financie na projekty prostredníctvom úradu splnomocnenkyne od jej nástupu. Čaplovičova hovorkyňa Erika Adamová povedala, že sa vicepremiér k celej záležitosti vyjadrí až popoludní po rokovaní vlády.

Únia Rómov Slovenska (ÚRS) na čele s predsedom Františkom Tankom obvinila Botošovú, že v roku 2008 pridelila prostredníctvom svojho úradu dva granty viac ako 22 200 eur občianskemu združeniu Kaleidoskop, v ktorom podľa zoznamu občianskych združení ministerstva vnútra figuruje Botošovej adresa ako sídlo združenia. Na utorňajšej tlačovej konferencii ju preto požiadalo, aby odstúpila z funkcie. Prostredníctvom grantového systému vlani Botošovej úrad odsúhlasil združeniu Kaleidoskop 11 319,13 € na projekt Renesancia cinky Panny vo svete hudby 21. storočia v podaní mladých rómskych umelcov v Bratislave a 10 907,53 € na projekt Velikáni rómskej hudby.

Podľa Botošovej ide v celom prípade o chybu v registri občianskych združení, ktorý MV SR neaktualizovalo. "V tomto združení (Kaleidoskop) nefigurujem odkedy som nastúpila do štátnej správy - viem, aké mám práva a povinnosti. Vo vzťahu k týmto dvom projektom som sa pri udeľovaní grantov zdržala hlasovania, existuje o tom aj relevantná dokumentácia," uviedla v utorok Botošová. Podľa nej bola tlačová konferencia účelová, keďže ju zvolalo neznáme občianske združenie deň pred rokovaním vlády. V utorok povedala, že ak sa Čaplovič od obvinení nedištancuje, abdikuje. Na predsedu ÚRS Tanka zároveň splnomocnenkyňa podáva trestné oznámenie.

Okrem nejasných grantov si kritiku ÚRS vyslúžila Botošová aj za udelenie jednej z cien za ľudskosť, ktorú dostal v decembri 2008 in memoriam jej otec Ján Berky Mrenica st. Splnomocnenkyňa argumentuje hlasovaním komisie, ktorého sa zdržala. "Môj otec získal aj Krištáľové krídlo, Pribinov kríž alebo ocenenie Posol Slovenska - tie mu udelila majoritná spoločnosť, nie Rómovia," tvrdí Botošová. Je jej ľúto, že samotní Rómovia popreli veľkosť Berkyho Mrenicu st.

Únia Rómov Slovenska vznikla v apríli 2008, má regionálnu kanceláriu v Lehniciach. Podľa predsedu Františka Tanka združuje 190 občianskych združení s celkovým počtom 6 500 členov. "Vyzývam pána Tanka, aby mi predložil alebo inak zverejnil tých 6 500 členov a najmä 190 rómskych organizácií," dodala Botošová.

Botošová prevzala úrad po Kláre Orgovánovej v júni 2007. Orgovánovú kabinet Roberta Fica odvolal z funkcie pre odlišné názory na riešenie problémov rómskej menšiny. Botošová predtým pôsobila na ministerstve práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu