Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Advokáta Kvasnicu odpočúvali protizákonne

 Roman Kvasnica
Roman Kvasnica

BRATISLAVA - Európsky súd pre ľudské práva dnes rozhodol, že Slovensko porušilo práva známeho advokáta Romana Kvasnicu, ktorého pred rokmi odpočúvala polícia.

Kvasnica o finančné odškodnenie nepožiadal. Informoval o tom hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči. Advokát v súčasnosti zastupuje napríklad Hedvigu Malinovú, ktorá si podľa polície vymyslela národnostne motivovaný útok.

"Nariadenie odpočúvania sťažovateľových telefonických hovorov nebolo v súlade so zákonnými požiadavkami a nebolo 'nevyhnutné v demokratickej spoločnosti'," rozhodol podľa Jurčiho ESĽP.

Kvasnicu odpočúvali v čase, keď pôsobil ako právny zástupca niekoľkých obchodných spoločností patriacich do skupiny strategických oceliarskych podnikov na východe Slovenska a určitý čas pôsobil aj v orgánoch jednej z nich, uviedol hovorca ministerstva. V tom čase finančná polícia podľa neho preverovala obchody jednej zo spoločností pre podozrenie z organizovanej trestnej činnosti finančného charakteru. Súhlas na odpočúvanie dal sudca na žiadosť polície. Kvasnica sa vraj o odpočúvaní dozvedel v roku 2000.

"Som rád, že som bol úspešný, považujem to za zadosťučinenie," reagoval na rozsudok súdu advokát.

"Nebolo preukázané, že (odpočúvanie, pozn.) trvalo len nevyhnutný čas, že existovala jeho neustála súdna kontrola, že bolo po celý čas odôvodnené, že bola zabezpečená ochrana telefonických hovorov sťažovateľa ako obhajcu s jeho klientmi a že jeho uskutočnenie sledovalo iba zákonom stanovený účel," rozhodol podľa Jurčiho súd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu