Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUALIZOVANÉ Botošová údajne dala granty svojmu združeniu

Anina Botošová
Anina Botošová

BRATISLAVA - Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity podľa občianskeho združenia Únia Rómov Slovenska vlani pridelil združeniu svojej šéfky Aniny Botošovej dva granty v celkovej hodnote 669.600 Sk (22.227 eur).

Na stretnutí s novinármi to vyhlásil predseda únie František Tanko. Zároveň splnomocnenkyňu vlády vyzval, aby z funkcie odstúpila. Botošová obvinenia odmietla, na Tanka chce podať trestné oznámenie. Tvrdila, že v súčasnosti už v združení nepôsobí.

Úrad splnomocnenkyne vlády pridelil v roku 2008 dva granty občianskemu združeniu Kaleidoskop. Vyplýva to zo zoznamu dotácií pridelených úradom za minulý rok. Podľa registra ministerstva vnútra sídli združenie na bratislavskej adrese splnomocnenkyne Aniny Botošovej, osoby oprávnené konať v mene združenia nie sú v registri uvedené. Prvý grant v hodnote 341.000 Sk (11.319 eur) získalo združenie na projekt Renesancia Cinky Panny vo svete hudby 21. storočia v podaní mladých rómskych umelcov v Bratislave, druhý grant za 328.600 Sk (10.908 eur) dostalo združenie na projekt Velikáni rómskej hudby.

"Zdiskreditovala sa nielen v očiach majoritnej verejnosti, ale najmä u samotných Rómov," vyhlásil Tanko. Pokiaľ Botošová z funkcie neodstúpi, chcú sa obrátiť na vicepremiéra Dušana Čaploviča. Únia Rómov Slovenska má údajne 6500 členov a zastupuje 190 rómskych organizácií.

Botošová obvinenia z prednostného pridelenia grantu odmietla. "Už niekoľko rokov v združení nefigurujem," vyhlásila. Podľa terajšej štatutárnej zástupkyne združenia Emy Maggiovej požiadali o zmenu stanov v máji 2005, funkcie štatutárky Kaleidoskopu sa Maggiová ujala v júni 2005. Botošová na post splnomocnenkyne nastúpila v roku 2007.

"Ide o diskreditáciu mojej osoby," tvrdila splnomocnenkyňa. Poznamenala, že pri rozhodovaní o pridelení dotácie nezaujala k projektom združenia stanovisko a vzdala sa tiež hlasovania. Združenie podľa terajšej štatutárky organizovalo po odchode Botošovej detské tábory v Trnavskom kraji či vydalo niekoľko kníh.

V minulosti čelila kritike za pridelenie štátnej podpory organizácii, kde v minulosti pracovala, ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová (Smer-SD). Opoziční poslanci sa ju aj preto pokúsili v parlamente neúspešne odvolať, Tomanovej sa zastal tiež premiér Robert Fico (Smer-SD).

Únia Rómov Slovenska už skôr kritizovala Botošovej prácu na poste splnomocnenkyne, ako aj činnosť regionálnych kancelárií úradu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu