Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vo voľbách v Prahe zvíťazili komunisti!

(Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Česká metropola bola vo voľbách do Európskeho parlamentu baštou pravicovej Občianskej demokratickej strany Mirka Topolánka, ale v „malej“ Prahe na juhu stredného Slovenska jasne zvíťazili komunisti. Ľavicová strana bodovala aj v obci Čechy v okrese Nové Zámky, kde Smer - sociálnu demokraciu premiéra Roberta Fica podporilo viac než 39 percent ľudí.

Menovkyňa  českého hlavného mesta svojou podporou komunistom vôbec neprekvapila. Ľavicové strany v malej obci Praha neďaleko Lučenca vyhrávajú tradične, členom KSS je tiež starosta Ján Karman. Ten prisudzuje takmer 30 percent hlasov odovzdaných komunistom neutešenej sociálnej situácii. „Ľudia nemajú prácu, niektorí už rezignovali,“  povedal dnes Karman.

Ekonomické problémy obyvateľov sa podľa neho prejavili aj vo volebnej účasti, ktorá len mierne prekročila celoslovenský priemer necelých 20 percent. Hlasovať prišlo 17 zo 73 registrovaných voličov. Obec so 104 obyvateľmi sa v minulosti zviditeľnila finančnou zbierkou  na pomoc českej Prahe po ničivých záplavách v roku 2002. 

Na oplátku darovali poslanci Prahy 8 slovenskej dedinke počítač. Obe Prahy spájalo v minulosti aj priame autobusové spojenie. Po tragickej havárií autobusu pri Brne v roku 2004 linka prestala fungovať.Voľby do Európskeho parlamentu vyhral na Slovensku Smer-sociálna demokracia premiéra Fica, komunisti poslanecký mandát na rozdiel od Česka nezískali a v hlasovaní úplne pohoreli s výsledkom 1,65 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu