Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Prvých 70 Slovákov dovezie špeciál dnes o polnoci z Kolomba

BRATISLAVA - Prví slovenskí turisti z juhovýchodnej Ázie, postihnutej živelnou katastrofou, sa majú vrátiť domov dnes o polnoci.

Hovorkyňa ministerstva vnútra Monika Kuhajdová pre SITA uviedla, že 70 ľudí priletí do Bratislavy špeciálom, ktorý včera ráno odletel do Kolomba na Srí Lanke s humanitárnou pomocou. Zoznam pripraví ministerstvo zahraničných vecí. Podľa jeho hovorcu pôjde prevažne o turistov, pretože študenti, ktorí sú na Srí Lanke už dlhšie, sa vrátiť nechcú.

Návrat našich občanov vládnym špeciálom platí ministerstvo vnútra. Kuhajdová predpokladá, že budú rokovať o preplatení časti nákladov so súkromnými spoločnosťami, teraz je ale predčasné hovoriť konkrétne.

Podľa nej ďalší let do oblasti neplánujú. Slovensko na rozdiel od Česka neposlalo s pomocou lekára ani psychológa. Do Kolomba odišlo 10 ton humanitárnej pomoci - stany, deky, voda a zdravotný materiál ako antibiotiká či obväzy.

SR zatiaľ neeviduje žiadnych mŕtvych ani vážne zranených. V známom thajskom letovisku Phuket bola zranená žena, v noci ju previezli do Bangkoku, kde jej operovali ruku. Troch ľudí, vedených ako nezvestných, tiež našli a sú v poriadku. Išlo o muža a ženu na Srí Lanke a muža v Thajsku.

Tí, ktorí majú v juhovýchodnej Ázii príbuzných a nevedia, čo je s nimi, môžu volať na konzulárny odbor MZV na bratislavské číslo 59 78 32 51 prípadne 59 78 32 42, po 16.00 5978 22 11.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu