Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koalícia odsúdila politiku Orbána, Csáky neprehovoril

BRATISLAVA - Koaličné strany schválili vyhlásenie odsudzujúce politiku šéfa maďarského Fideszu Viktora Orbána a predsedu SMK Pála Csákyho. Návrh vyhlásenia podporilo 79 z 93 prítomných poslancov.

Všetkých 14 prítomných poslancov za SMK bolo proti, na hlasovanie neprišiel šéf SMK Pál Csáky. Opozičné SDKÚ-DS a KDH s troma odídencami z poslaneckého klubu SMK mimoriadnu schôdzu odignorovali, nechceli sa podieľať na zneužívaní parlamentu.

SMK napriek nesúhlasu opozičných partnerov na schôdzi bola. Do búrlivej diskusie, ktorá trvala takmer šesť a pol hodiny, sa jej predstavitelia zapájali sporadicky. Predseda SMK Pál Csáky pritom ani raz neprehovoril. Csáky sa nebránil, hoci v prijatom vyhlásení sa spomína ako ten, ktorý zvyšuje napätie medzi Slovenskom a Maďarskom. Politiku SMK bránili len poslanci Gyula Bárdos, József Berényi a László Szigeti. SMK si vypočula najväčšiu kritiku od šéfa SNS Jána Slotu, ktorý žiadal, aby SMK bola postavená mimo zákon. Viktora Orbána chce na Slovensku vyhlásiť za personu non grata.

Vyhlásenie sa v porovnaní s pôvodným návrhom menilo. Do vyhlásenia sa dostala aj požiadavka zahraničného parlamentného výboru, aby vláda podnikla „rozhodné diplomatické kroky“ k zamedzeniu aktivít, ktoré smerujú k narúšaniu suverenity a územnej celistvosti SR. Kabinet Roberta Fica má informovať medzinárodné spoločenstvo na všetkých inštitucionálnych úrovniach o nebezpečenstve narúšania stability strednej Európy, špecificky medzi Maďarskom a Slovenskom.

Koalícia neodsúhlasila pozmeňujúci návrh Jaroslava Pašku (SNS). Podľa neho vláda mala v záujme zachovania pokoja a stability v regióne začať konzultácie s krajinami, ktoré sú podobne ako Slovensko atakované nacionálnym extrémizmom z Maďarska.

Koalícia vyhlásením odmietla "otvorenú propagáciu autonomistických koncepcií", ktoré smerujú proti súčasnému európskemu usporiadaniu a proti územnej celistvosti Slovenska. Práve SMK a Fideszu pripisujú snahy o vytvorenie autonómie na južnom Slovensku.

Vyhlásenie vyjadruje hlboké znepokojenie aj "nad extrémnym nárastom nacionalizmu, antisemitizmu a xenofóbie v maďarskej spoločnosti, vrátane verejných aktivít extrémistických organizácií v Maďarsku". Parlament odmietol, aby maďarskí politici určovali Slovákom, koho majú voliť a poslancom zo SR, koho záujmy majú v Európskom parlamente zastupovať.

"Národná rada SR sa v tomto zmysle obracia na všetkých spoluobčanov maďarskej národnosti, aby nepodľahli lacným demagogickým a nacionalistickým výzvam niektorých ústavných činiteľov a politických predstaviteľov Maďarskej republiky a SMK, ktoré by mohli narušiť pokojné spolunažívanie Slovákov, Maďarov a príslušníkov národnostných menšín žijúcich na Slovensku," uvádza sa v schválenom vyhlásení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu