Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Snaha zvolať mimoriadnu schôdzu je smiešna, tvrdí SMK

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - SMK považuje za smiešnu snahu zvolať mimoriadne zasadnutie NR SR pre použitie historického názvu.

„Politici, ktorí takto konajú, nepovažujú občanov SR za plnoletých, pretože predpokladajú o nich, že naletia na taký primitívny trik a zabudnú, že skutočne nebezpečnými výrazmi na Slovensku sú korupcia, klientelizmus a nevídaná úroveň rozkrádania verejných financií,“ uvádza sa v stanovisku SMK, ktoré dnes poskytla Eva Dunajská z tlačového oddelenia SMK. SMK podľa nej podporuje zvolanie mimoriadneho zasadnutia NR SR, ale s jediným cieľom - zaviazať vládu zverejniť informácie, za akú cenu bola predaná časť kvóty CO2 a „koľko stámiliónov korún bolo ukradnuté z peňaženiek občanov SR“.

Predseda parlamentného zahraničného výboru a líder eurokandidátky Smeru-SD Boris Zala dnes predložil do parlamentu návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu pre výroky predsedu maďarskej opozičnej strany Fidesz Viktora Orbána. O zvolanie schôdze požiadalo 42 poslancov Smeru-SD, šesť poslancov SNS a dvaja z ĽS-HZDS. Ako uviedol Zala po podaní návrhu, Národná rada (NR) SR sa musí ohradiť proti Orbánovým výrokom, v ktorých vyzýval na vytvorenie jednotnej platformy poslancov Európskeho parlamentu (EP) Karpatskej kotliny. Predseda parlamentu Pavol Paška je povinný podľa rokovacieho poriadku zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu do siedmich dní od podania návrhu.

Výsledkom mimoriadnej schôdze by malo byť podľa Zalu uznesenie, ktorým NR SR jasným spôsobom odsúdi a odmietne stanoviská Orbána. „NR SR tiež vyjadrí podivuhodnosť, že SMK sa od toho nedištancovala. Vyjadríme jednoznačné odmietnutie akýchkoľvek predstáv maďarskej iredenty a maďarského nacionalizmu,“ dodal. Podľa Zalu SMK dnes stojí na križovatke. „Musí sa rozhodnúť, či patrí k tejto republike, alebo chce hrať nacionalistickú politiku Orbána,“ vyhlásil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu