Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obdivujem agentov s teplou vodou, tvrdí Oravec

Ján Oravec
Ján Oravec

BRATISLAVA – Až polovica slovenských europoslancov sa umiestnila v rebríčku 765 hodnotených z hľadiska aktivity od 600. miesta vyššie. S Monikou Beňovou zo Smeru suverénne na poslednom mieste zo slovenských europoslancov, tvrdí líder eurokandidátky mimoparlamentnej strany Sloboda a Solidarita Ján Oravec.

„Z toho vyplýva, že naši zástupcovia v Európskom parlamente boli pasívni, nevýrazní, bez vlastnej agendy, bez spätnej väzby k voličom, ktorí ich na Slovensku zvolili. Ja som preto v kampani dal verejný prísľub, že ak dostanem dôveru voličov a po prvom roku nebudem v prvej polovici aktívnych poslancov, tak odstúpim,“ povedal Oravec.

Tiež ho veľmi znepokojuje, že v médiách ako príčina krízy absolútne dominuje zlyhanie kapitalizmu a neoliberálna politika. Hlavnou príčinou krízy bol podľa neho monopol štátu na nalievanie peňazí do ekonomiky a na stanovovanie ceny peňazí. „Ten viedol k neúmernej úverovej expanzii a zlacňovaniu peňazí, čo spôsobilo umelý boom a následný prepad ekonomiky,“ dodal.

S krízou sa podľa neho dostávajú do módy najrôznejšie konšpiračné teórie. Tvrdí, že nie je ich zástancom. Myslí si, že hlavná príčina krízy je oveľa prozaickejšia než ináč vzrušujúca predstava „tajného spiknutia zopár mocných proti celému svetu“. Zopakoval, že spúšťačom krízy je neprimeraný vplyv štátu v bankovníctve, keď má prostredníctvom centrálnych bánk monopol na to, koľko bude peňazí v obehu a koľko budú stáť.

Oravec podľa svojich slov nevie, kedy sa kríza skončí. „A úprimne obdivujem všetkých ´agentov s teplou vodou´, ktorí sa s bohorovným pokojom postavia pred televíznu kameru a vyhlásia, že kríza sa skončí koncom roka 2009, v roku 2010, prípadne, že bude trvať 5,10 či dokonca 15 rokov. Všeobecne ale platí, že bez tzv. vládnych záchranných balíčkov by bola kríza hlbšia, ale trvala by kratšie. S nimi bude menej hlboká, ale bude trvať dlhšie,“ dodal eurokandidát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu