Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán a Csáky ohrozujú celistvosť SR, vyhlásil Fico

Robert Fico
Robert Fico

KOŠICE - Za hrozbu a vážny problém Slovenska označil víkendové stretnutie predsedu maďarskej pravicovej strany Fidesz Viktora Orbána a predsedu Strany maďarskej koalície (SMK) Pála Csákyho, po ktorom zverejnili, že poslanci maďarskej národnosti budú v europarlamente hájiť záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny.

Vyhlásil to dnes na tlačovej besede v Košiciach predseda vlády SR Robert Fico. Doložil, že vláda sa tým bude musieť zaoberať, lebo Csáky a Orbán považujú Karpatskú kotlinu za územný celok, za akýsi štát, čo je absurdné a je to hrozba pre Slovensko. Doložil, že sa musí opýtať Pála Csákyho, koho záujmy budú maďarskí poslanci zastupovať v europarlamente, záujmy Slovenska alebo Maďarska.

„Vyzývam Orbána i Csákyho, aby prestali vyvolávať vášne,“ vyhlásil Fico a dodal, že najviac ho na stretnutí pobúrilo, že Orbán a Csáky očakávajú, že poslanci – občania Slovenskej republiky maďarskej národnosti budú v Európskom parlamente reprezentovať Karpatskú kotlinu a nie Slovensko.

"Nemôžeme akceptovať a rešpektovať, aby niekto určoval poslancom zo Slovenska, koho budú zastupovať. Diplomaticky budeme protestovať proti tomu, pretože to považujeme za hrubé ohrozovanie Slovenskej republiky a jej celistvosti,“ povedal Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu