Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koalícia opäť kritizovala Csákyho a Orbána

Pál Czsáky
Pál Czsáky

BRATISLAVA - Predstavitelia koaličných strán dnes kritizovali predsedu opozičnej SMK Pála Csákyho a šéfa maďarskej pravicovej strany Fidesz Viktora Orbána.

Tvrdili, že na nedávnom stretnutí obidvoch politikov zazneli výroky, ktoré znamenajú hrozbu pre územnú celistvosť Slovenska, vyhlásili po rokovaní koaličnej rady. Podľa politológa vládne strany rovnako ako pred voľbami prezidenta zámerne zveličujú vážnosť situácie, aby k urnám počas júnových eurovolieb prilákali viac svojich voličov. Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú dlhodobo problematické a vyostrili sa po nástupe súčasnej vlády v roku 2006.

Politici v obidvoch štátoch sa snažia podľa skorších vyjadrení politológov zvyšovať svoju popularitu aj posilňovaním nacionalistických nálad. Zvlášť búrlivé reakcie vyvolávali na Slovensku v minulosti špekulácie o možnosti vzniku územnej autonómie pre približne polmiliónovú maďarskú menšinu žijúcu zväčša na juhu krajiny. Csáky a Orbán počas víkendového stretnutia vyzývali svojich priaznivcov k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu.

Orbán tiež vyhlásil, že voľby rozhodnú o tom, koľko poslancov bude v Bruseli zastupovať Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline. "Výrazným spôsobom ohrozujú celistvosť a suverenitu Slovenskej republiky," vyhlásil o Csákym a Orbánovi Fico. "Snažia sa získať čo najviac poslancov pre Maďarov z Karpatskej kotliny. Jednoznačne to sú veľké hrozby," tvrdila podpredsedníčka SNS Anna Belousovová.

Spoločné aktivity politikov z Maďarska s predstaviteľmi maďarskej menšiny na Slovensku kritizoval aj predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. Politici dnes bližšie nespresnili, ako by mohli prípadní zástupcovia SMK v Európskom parlamente zasiahnuť do územných práv Slovenska. Politológ Miroslav Kusý z bratislavskej Univerzity Komenského považuje vyhlásenia predstaviteľov koalície za snahu mobilizovať voličov pred hlasovaním o budúcich europoslancoch, ktoré bude 6. júna.

Podobne reagovali podľa neho SNS a Smer-SD aj pred prezidentskými voľbami, v ktorých podporovali súčasného prezidenta Ivana Gašparoviča. Gašparovič zvíťazil, pričom SNS aj Smer-SD opakovane poukazovali na to, že protikandidátka Iveta Radičová má vysokú podporu obyvateľov maďarskej menšiny. Objavili sa aj falošné letáky, podľa ktorých Radičová sľubovala slovenským Maďarom podporu autonómie. Slovensko bude mať v Európskom parlamente 13 poslancov.

O posty sa bude uchádzať na kandidátkach 17 politických strán 185 záujemcov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu