Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koalícia chce schôdzu pre Orbánove výroky

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viacerí poslanci koaličných strán dnes podali v parlamente návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu pre výroky šéfa maďarskej pravicovej strany Fidesz Viktora Orbána, ktoré vraj ohrozujú územnú celistvosť Slovenska.

Predseda parlamentu by mal zvolať podľa rokovacieho poriadku schôdzu do siedmich dní po predložení žiadosti. Poslanci sa tak pravdepodobne stretnú ešte pred sobotňajšími voľbami do Európskeho parlamentu.

Podľa niektorých politológov načasovaním mimoriadnej parlamentnej schôdze koalícia využíva tradične komplikované slovensko-maďarské vzťahy na mobilizáciu svojich voličov. O poslancoch do spoločného parlamentu Európskej únie budú rozhodovať Slováci 6. júna.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) ako aj zvyšné koaličné strany SNS a ĽS-HZDS už skôr kritizovali Orbánove výroky, že eurovoľby rozhodnú o tom, koľko poslancov bude v Bruseli zastupovať Maďarov žijúcich v Karpatskej kotline. Orbán to vyhlásil na spoločnom stretnutí so zástupcami SMK pred vyše týždňom v maďarskom Ostrihome. Kritike koalície sa tak nevyhol ani šéf SMK Pál Csáky.

Vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou sa zhoršili po nástupe novej vlády v roku 2006, ktorej súčasťou sa stala aj z nacionalizmu obviňovaná SNS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu