Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kauza Tupý: Svedka obžalovali z ďalších činov

BRATISLAVA – Pojednávanie s Milanom Lipnickým, jedným z korunných svedkov v kauze vraždy študenta Daniela Tupého, sa opäť neuskutočnilo. Podľa obžaloby v októbri 2007 na Námestí SNP v Bratislave prepadol dvoch mužov a žiadal od nich mobilný telefón.

Obžalovaný ani poškodení na súd neprišli, sudca pojednávanie odročil na neurčito a na Milana Lipnického vydal zatykač. Obaja poškodení pochádzajú z košického sídliska Luník IX. Milan Lipnický navyše čelí obžalobe z ďalších dvoch prečinov - z prečinu poškodzovania cudzej veci, keď v júli 2008 rozbil dvere električky č. 11. bejzbalovou palicou, a krádeže z augusta toho istého roku, kedy zase napadol na hlavnej stanici muža a ukradol mu mobilný telefón a peňaženku.

Všetky tri skutky súd spojil do jedného. Milan Lipnický mal okrem svedectva v kauze vraždy Daniela Tupého vypovedať aj v prípade bytovej mafie, ktorý tiež rieši Okresný súd Bratislava I. Ani na tomto pojednávaní však nebol. Ako poškodený vystupuje v prípade Karola P., ktorý je známy z kauzy vraždy pred petržalským Boston pubom.

Milan Lipnický v prípade študentovej vraždy figuroval najskôr ako utajený svedok, no na jeho žiadosť ho odtajnili. Obhajoba jeho svedectvo spochybnila, poukázala hlavne na jeho narkomanskú a kriminálnu minulosť. S Milanom Lipnickým sa spája aj ďalší kontroverzný moment v kauze Tupý. Obhajoba poukázala na to, že Milan Lipnický prišiel na súd v sprievode vyšetrovateľky, ktorá údajne robila nátlak na obžalovaného Jána S., aby zmenil výpoveď a aj na jeho otca, aby syna presvedčil.

Inšpekcia ministerstva vnútra prípad vyšetrila a tvrdenia obžalovaného a jeho otca vyhodnotila ako neopodstatnené, povedala vtedy Silvia Miháliková z Ministerstva vnútra SR. Proces v kauze Tupého vraždy je naplánovaný na jún na štyri pojednávacie dni. Študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniela Tupého a jeho kamarátov napadla 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave skupina asi desiatich osôb. Pri tomto incidente Tupý zomrel.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu