Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kauza Tupý: Hrotkovu žiadosť o prepustenie zamietli

Obžalovaný Richard Hrotko
Obžalovaný Richard Hrotko

BRATISLAVA - Richard Hrotko, ktorý je hlavným obžalovaným z útoku na študenta Daniela Tupého, sa zatiaľ na slobodu nedostane.

Okresný súd Bratislava I dnes zamietol jeho žiadosť o prepustenie, potvrdil ČTK hovorca súdu Pavol Adamčiak. Hrotko je vo väzbe už vyše roka. Tento týždeň pritom na súde vypovedal kľúčový svedok, ktorý ho vraj v novembri 2005 videl vraždiť. Súd o jeho vine i vine ďalších obžalovaných rozhodne najskôr v polovici júna.

"Podľa súdu naďalej trvajú dôvody útekovej väzby," informoval Adamčiak. Hrotkov obhajca Peter Filip však s ponechaním svojho klienta vo väzbe nesúhlasil, preto o prípadnom prepustení bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave. Filip už skôr tvrdil, že jeho klient nikdy pred súdom neutekal a ani nebude, keďže nie je vinný.

Prípad vraždy študenta sa na súd dostal vo februári, viac ako tri roky po tom, ako sa stal. Odvtedy súd vypočul väčšinu svedkov. Tento týždeň vypovedal aj hlavný svedok proti Hrotkovi, ktorý tvrdil, že videl, ako dobodal študenta. Podľa Hrotkovho advokáta však toto svedectvo nebude stačiť, aby jeho klienta odsúdili. Treba na to aj objektívny dôkaz, ktorý podľa neho neexistuje. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sú však dôkazy dostatočné.

Mnohí svedkovia si však na okolnosti prípadu presne nespomínali, tváre útočníkov si nevybavovali ani študentovi kamaráti. Advokáti obžalovaných spochybnili výpoveď svedka Milana Lipnického, ktorý uviedol, že na mieste vraždy videl dvoch z piatich obžalovaných. Lipnický je totiž sám stíhaný v inom prípade a falošnou výpoveďou v Tupého procese, kde chýbajú viaceré dôkazy z miesta činu, si vraj mohol u polície polepšiť. V súčasnosti po ňom pátrajú na základe zatykača, pretože sa nezúčastňoval na súdnych pojednávaniach.

Hrotka chcel súd prepustiť po necelom roku väzby v januári, čo Krajský súd zamietol aj preto, aby nemohol ovplyvniť kľúčových svedkov. Ako hlavnému obžalovanému mu v prípade dokázania viny hrozí väzenie od 20 do 25 rokov, vo väzbe ho môžu zadržiavať najviac päť rokov. Súd s údajnými útočníkmi na Tupého bude pokračovať v polovici júna, keď majú vypočuť tretieho utajeného svedka, posledných štyroch svedkov a znalcov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu