Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tupého bodol do chrbta Hrotko, tvrdí svedok

Richard Hrotko
Richard Hrotko

BRATISLAVA - Obžalovaný Richard Hrotko pichol študenta Daniela Tupého päť až šesťkrát do chrbta dvoma nožmi, celý útok trval niekoľko sekúnd. Povedal to na dnešnom pojednávaní jeden z utajených svedkov. Ten svoju výpoveď niekoľkokrát zmenil. Zdôvodnil to tým, že sa bál, aby niekto neodhalil jeho identitu.

„Obžalovaný prišiel k chlapcovi svižnejším krokom a pichol ho. Richard H. bol akoby za chrbtom napadnutého chlapca. Pichol ho do zadnej časti,“ vypovedal svedok.

"Prečo svedok tvrdí to, čo tvrdí? Ja som sa na Tyršovom nábreží nenachádzal, nebol som tam," reagoval na výpoveď svedka Hrotko.

Utajený svedok ale tvrdí, že hovorí len to, čo videl. Ako ďalej dodal, na mieste činu boli ešte Dávid Vyskočil a Ján Sedlák. Ďalších dvoch obžalovaných - Michala Blažičku a Róberta Janečku - tam nevidel.

Podľa svedeckej výpovede skupinka, v ktorej bol Daniel Tupý, sa zabávala, keď ich 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží napadla skupina asi desiatich osôb. Hrotko mal v ruke nože, Vyskočil teleskopický obušok a boxer, Sedlák mal v ruke boxer a nôž. Okrem Hrotka sa do bitky zapájali aj Vyskočil, ktorý Tupého udrel - útočil obuškom a boxerom. Sedlák podľa svedka napadol ďalších Tupého kamarátov spolu s dnes už nebohým Grcom, ktorý sa v skupine útočníkov nachádzal.

"Ján S. ich bil hlava-nehlava, zaháňal sa rukami, neviem či jedného alebo dvoch," opísal. Ako ďalej dodal, celý incident trval asi desať minút a sledoval ho od starého mosta. Od útočníkov bol vzdialený na pár metrov.

Obhajoba spochybnila výpoveď utajeného svedka. Poukázala na to, že pozmenil niekoľkokrát svoju výpoveď. Na otázku, či ho k tomu prinútila polícia, povedal, že to urobil sám, lebo sa bál, aby niekto neodhalil jeho identitu. Viackrát odmietol vypovedať na otázky advokátov v súvislosti s popisom útočných zbraní. "Na túto otázku vám odpovedať nebudem" vyhlásil.

"Celá výpoveď je vymyslená a klamete, neviem čo vám bolo za krivú výpoveď sľúbené," povedal obžalovaný Vyskočil.

"Ja sa domnievam, že každý si mohol urobiť svoj názor, je tam mnoho rozporov a čo je hlavný problém, svedectvo je v rozpore s výpoveďami poškodených, ktorí sa tam nachádzali," povedal Alexander Filo, obhajca Vyskočila a Sedláka.

V kauze je obžalovaných päť osôb. Podľa obžaloby sa z vraždy zodpovedá Hrotko. Ďalší štyria - Vyskočil, Sedlák, Blažička a Janečka sa zodpovedajú z trestného činu ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a z trestného činu výtržníctva. Vo väzbe sa momentálne nachádza iba Hrotko, ostatní sú na stíhaní na slobode. Súd doteraz v tomto prípade vypočul 28 svedkov z 33 a štyroch znalcov z ôsmich. Medzi svedkami, ktorí v januári vypovedali bol aj odtajnený svedok Milan L., ktorý tak urobil na vlastnú žiadosť.

Študenta Filozofickej fakulty UK Daniela Tupého a jeho kamarátov napadla 4. novembra 2005 na Tyršovom nábreží v Bratislave skupina mužov. Pri tomto útoku bol Tupý zavraždený, niektorí jeho kamaráti utrpeli zranenia

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu