Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hlas pre kultúru píše Gašparovičovi, Hrušovskému a Dzurindovi

BRATISLAVA - Autori Výzvy Hlas pre kultúru, ktorá žiada vrátenie novostavby Slovenského národného divadla (SND) rezortu kultúry a zlepšenie postavenia kultúry na Slovensku, poslali dnes otvorené listy prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, predsedovi Národnej rady SR Pavlovi Hrušovskému a predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi.

Predstaviteľov slovenského politického života v listoch zoznamujú s požiadavkami Výzvy Hlas pre kultúru. Združenie divadelníkov na Slovensku, ktoré založilo občiansku iniciatívu Hlas pre kultúru, upozorňuje na zlé postavenie kultúry v SR a tvrdí, že "jedným z príkladov nesystémových krokov v oblasti kultúry je aj postup vlády SR vo veci novostavby SND."

V liste iniciatíva vyjadruje svoj nesúhlas s tým, že vláda schválila a podpísala Memorandum o porozumení so spoločnosťou Truthheim Invest LLC, ktorá by mala dokončiť a spolu so štátom prevádzkovať novostavbu SND. Vláda by podľa iniciatívy Hlas pre kultúru mala prehodnotiť svoje rozhodnutie, otvoriť odbornú diskusiu o využití budovy predovšetkým pre kultúru a pre občanov Slovenska.

Autori výzvy zdôrazňujú, že ich zámerom nie je brániť záujmy SND, ale divadelného umenia a kultúry vôbec. Chcú, aby bola novostavba SND vyžívaná pre celú kultúrnu obec a verejnosť.

Iniciatíva Hlas pre kultúru pripomína, že prvá vláda Mikuláša Dzurindu schválila dokončenie novostavby SND už v lete roku 1999. "V rozpore s rozhodnutím z roku 1999 terajšia vláda rozhodla o prevode na akciové spoločnosti s väčšinovým podielom súkromného investora v jednej z nich a s cieľom komerčného využívania v prospech jedinej súkromnej firmy," konštatujú autori výzvy.

Schválenie Memoranda o porozumení medzi vládou SR a spoločnosťou Truthheim Invest LLC bolo, ako tvrdia, sa urobilo bez predchádzajúceho auditu, bez diskusie s kultúrnou obcou, bez súťaže či tendra. Pri predkladaní materiálov sa nerešpektovali pripomienky odborníkov z oblasti divadla, obsah memoranda vzbudzuje mnoho otázok jeho výhodnosti pre štát.

Za Združenie divadelníkov na Slovensku, zakladateľa občianskej iniciatívy Hlas pre kultúru, agentúru SITA informovala koordinátorka výzvy Darina Kárová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu