Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Truthheim investuje do novostavby divadla do 25 mil. eur

Nové Slovenské národné divadlo.
Nové Slovenské národné divadlo.

BRATISLAVA - Americká spoločnosť Truthheim Invest LLC investuje do dostavby Novostavby Slovenského národného divadla 20 až 25 mil. eur. Ako ďalej informoval na pondelkovej tlačovej besede minister hospodárstva Pavol Rusko, zmluva o investičnom projekte by mala byť podpísaná v januári budúceho roka a divadlo spolu s kongresovým centrom by malo byť dostavané v roku 2005.

"Našou ambíciou je začať konkurovať Viedni v oblasti kongresovej turistiky," uviedol Rusko.

Ako ďalej informoval Eric Assimakopoulus zo spoločnosti Truthheim, prioritou firmy je dostavba Národného divadla. V druhej fáze by sa mal v komplexe postaviť hotel. "Obidve tieto fázy by mali byť hotové do 2 až 3 rokoch," uviedol Assimakopoulus. Spoločnosť očakáva návratnosť investície v horizonte 3 až 5 rokov. Ako ďalej uviedol Rusko, projekt predpokladá každoročné objednávky Ministerstva kultúry SR (MK) súvisiace s využívaním priestorov Národného divadla v objeme 50 až 80 mil. Sk ročne. "Na začiatku sme počítali s tým, že by Národné divadlo využívalo tieto priestory 80 dní v roku," doplnil Assimakopoulus. V zmluve bude podľa Ruska zahrnutý aj vzorec, podľa ktorého sa bude vypočítavať suma za prenajaté priestory pre činnosti Národného divadla. "Maximálna cena za tieto služby bude garantovať výšku sumy platenú Národným divadlom. Som presvedčený, že spoločnosť Truthheim bude prenajímať hlboko pod maximálnou cenou," uviedol Rusko.

Čiastková kompenzácia vstupnej investície spoločnosti Truthheim bude 10 až 25 % hodnoty rozostavanej nehnuteľnosti v maximálnej sume približne 400 mil. Sk. Truthheim tiež bude mať prednostné právo na výplatu 90 % zisku vyplývajúcich z prevádzky až do navrátenia investícií. "Po návratnosti investície to bude podľa výšky podielov v spoločnosti," uviedol Rusko. Tretia časť kompenzácie bude v poskytnutí pozemkov pri Novostavbe Slovenského národného divadla na stavbu hotela. "Máme naozaj záujem, aby vznikol nový hotel, ktorý spĺňa európske kritéria pre kongresovú turistiku," povedal Rusko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu