Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Počiatek: SDKÚ operuje nepravdivými číslami

Ján Počiatek
Ján Počiatek

BRATISLAVA - Opozičné strany sa podľa ministra financií Jána Počiatka snažia za každú cenu pripísať negatívne dopady hospodárskej krízy na slovenskú ekonomiku súčasnej vláde.

Podľa jeho slov sa predovšetkým SDKÚ-DS snaží definovať súčasný stav ako lokálny, ako však dodal, kríza má globálny rozmer a Slovensko ovplyvňuje predovšetkým prostredníctvom poklesu zahraničného dopytu. "Samotné Slovensko krízu nespôsobilo," odkázal na tlačovej besede najsilnejšej opozičnej strane minister Počiatek.

Ako ďalej uviedol v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov SDKÚ-DS, opozícia sa snaží využiť krízu ako nástroj politického boja, pričom nie je schopná ponúknuť žiadnu reálnu alternatívu. Opozíciou navrhované opatrenia na zmiernenie dopadov hospodárskej krízy ju podľa Počiatka neriešia, dokonca by ju v niektorých prípadoch mohli prehĺbiť. SKDÚ-DS v stredu vláde Roberta Fica odkázala, aby sa začala venovať serióznemu riešeniu dopadov hospodárskej krízy a zastavila plytvanie s verejnými financiami.

Podľa Počiatka pritom SDKÚ-DS operuje zavádzajúcimi a nepravdivými číslami. Predseda strany Mikuláš Dzurinda napríklad uviedol, že počas jeho vlád sa vytvorilo vyše 260 tis. nových pracovných miest, kým len od novembra minulého roka do marca tohto roka pribudlo naopak vyše 70 tis. nezamestnaných. "Zo štatistík jasne vyplýva, že v roku 1999 bola nezamestnanosť 16,2 % a na začiatku roku 2006, kedy Dzurindova vláda končila, bola tiež 16,2 %. Čiže žiadne zvýšenie zamestnanosti sa neudialo tak, ako opozícia deklarovala," tvrdí Počiatek. Podľa neho práve naopak, odvtedy do konca roku 2008 sa znížila nezamestnanosť na 9,6 %.

Minister pripúšťa, že kríza spôsobí opätovné zvýšenie nezamestnanosti, avšak nie je podľa neho na mieste maľovať čierne scenáre. "Tie odhady na rok 2009 sú zhruba na úrovni 12 %, čo je teda samozrejme stále hlboko pod tým, v akom stave nám odovzdávali krajinu v roku 2006," dodal Počiatek. Rovnako odmieta argumenty opozície o radikálnom raste zadlženosti krajiny. Hrubý verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu sa totiž podľa neho za pôsobenia tejto vlády znižoval, aj keď v čase krízy a prípadných vyšších deficitoch, ako sa predpokladalo, môže opäť mierne stúpnuť. Slovensko je však podľa ministra na tom v tejto oblasti v porovnaní s inými krajinami Európskej únie dobre, a pozitívne na tom bude aj v ďalších rokoch.

Minister nesúhlasí ani s tvrdeniami, že štátna správa plytvá finančnými prostriedkami. SDKÚ-DS totiž v stredu predstavila zoznam 33 prípadov, v ktorých štát podľa strany prichádza o miliardy korún kvôli neefektivite, predraženým tendrom a štátnym zákazkám. Podľa Počiatka však táto vláda znížila oproti Dzurindovej kapitálové výdavky, čo sú práve peniaze na verejné obstarávania a podobne.

Počiatek však dodal, že sa nebráni žiadnemu ďalšiemu zefektívňovaniu fungovania štátnej a verejnej správy a preto podľa neho nie je problémom sa oboznámiť s návrhmi SDKÚ-DS, ktoré v stredu prezentovala poslankyňa strany Lucia Žitňanská. Išlo pritom najmä o opatrenia, ktoré majú stransparentniť narábanie s verejnými zdrojmi, regulovať ceny pri nákupoch tovarov v štátnej správe či sprehľadniť a zefektívniť procesy verejného obstarávania.

Ďalším významným krokom pri zvyšovaní efektívnosti štátnej správy môže byť podľa ministra aj avizovaná myšlienka vybudovania tzv. vládneho mestečká, v ktorom by sídlilo viacero ústredných orgánov štátnej správy. Podľa Počiatka by sa tým ušetrili "milióny ak nie miliardy" a hlavne by sa celkovo zefektívnilo fungovanie ministerstiev a odstránili by sa duplicitne vykonávané činnosti na rôznych ministerstvách.

Podľa neho pritom nie je dôležité, kde by vládne mestečko stálo, ale to, aby sa naplnil účel tejto myšlienky. Minister zároveň uviedol, že v rámci transparentnosti by nemal problém ani s tým, aby napríklad vo výberových komisiách pri budovaní tohto mestečka sedeli aj zástupcovia opozície, čím sa chce podľa vlastných slov vyhnúť podozreniam z "kšeftárenia", ktoré už vyslovujú niektorí zástupcovia opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu