Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štrba oslavuje vrátenie Štrbského Plesa

(Zdroj: SITA)

POPRAD – Obec Štrba dnes v športovom areáli na Štrbskom Plese oslávila prinavrátenie tejto tatranskej osady. Dnešný dátum sa viaže k rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR, čo neskôr potvrdil aj Ústavný súd SR, ktorý definitívne rozhodol v spore medzi mestom Vysoké Tatry a obcou Štrba o Štrbské Pleso.

„Cítim zadosťučinenie toho, že v reštitúcii sa napravuje krivda a tá krivda bola napravená pred dvoma rokmi rozhodnutím najvyššieho súdu,“ povedal dnes starosta Štrby Michal Sýkora. Obec Štrba je pripravená spolupracovať so všetkými, vrátane mesta Vysoké Tatry, „aby sme vylepšili vzhľad nielen Štrbského Plesa, ale celého regiónu", povedal M. Sýkora.

Štrbské Pleso by sa malo pod obcou Štrba zmeniť k lepšiemu. Obec chce držať ochrannú ruku nad ochranou prírody. "Určite nebudeme tí, ktorí sa budú pretekať v tom, aby sa tu stavali ďalšie objekty a zastavali sa všetky výhľady,“ dodal starosta Štrby. Snahou obce bude zrekonštruovať všetky existujúce objekty na Štrbskom Plese.

Zmeniť by sa mal aj "skanzen", ako nazval M. Sýkora športový areál na Štrbskom Plese, na moderné stredisko cestovného ruchu. Riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese Jozef Bendžala očakáva od zmeny správy územia Štrbského Plesa investície hlavne do infraštruktúry, "ktorá je tu veľmi zlá".

Ján Gavalier, technický riaditeľ 1. Tatranskej, a.s., ktorá prevádzkuje lyžiarske stredisko na Štrbskom Plese, očakáva, že sa konečne uskutoční dlhodobý projekt lyžiarskeho prepojenia Štrbského Plesa s Tatranskou Štrbou. "Má to svoju logiku, aby sa nemuselo parkovať na Štrbskom Plese, podobne ako je to aj v Alpách, kde je horstvo s podhorím prepojené lyžiarskou traťou," uviedol J. Gavalier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu